Terrortámadás egy francia újság ellen, 12 halott

Fotó: AFP / Philippe Dupeyrat

-

A két fekete csuklyás támadó Kalasnyikovokkal nyitott tüzet a szatirikus lap szerkesztőségében, és egy rendőrt is kivégeztek a nyílt utcán. A legmagasabb szinten a terrorriadó Párizsban. A hetilap gyakran viccelődött az iszlámmal, és a terroristák is azt kiabálták: Allah akbar!


Két fegyveres nyitott tüzet és ölt meg tizenkét embert a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségében. A legfrissebb francia jelentések szerint az áldozatok közt van a főszerkesztő, Stephane Charbonnier, azaz Charb, három ismert karikaturista, illetve két rendőr. Tíz ember megsebesült, közülük négy állapota válságos. A rendőrökkel vívott tűzharcban állítólag a támadókat is meglőtték, de el tudtak menekülni, kocsijukat, egy fekete Citroënt később találták meg néhány kilométerre a tetthelytől.

A támadók jól felszereltek - golyóálló mellényt viseltek és Kalasnyikov gépkarabélyt használtak -, magabiztosak és könyörtelenek voltak. Egy helyszíni, amatőr videofelvételen (amit azóta már eltávolítottak a YouTube-ról) látható, ahogy előbb megsebesítenek egy rendőrt, majd közvetlen közelről kivégzik a földön fekvő, kegyelemért könyörgő embert. Egyikük jól hallhatóan, franciául azt mondja a másiknak: megölni!. Az AFP által közölt képen pedig az látszik, hogy a két alak az autóból kiszállva fegyvert fog az utcán a közeledő járőrautóra.


A képre kattintva galéria nyílik


Egy újságíró, Corrine Rey azt mondta: épp távozóban volt az irodából, mikor megjelentek a franciául tökéletesen beszélő támadók, akik azt állították, hogy az al-Kaidától vannak, és arra kényszerítették, hogy üsse be a kódot a bejárati ajtónál. A lövöldözés Rey szerint körülbelül öt percig tartott, miközben ő egy asztal alá bújt.

Más szemtanúk is hosszú, automata fegyverekből leadott sorozatokról számoltak be, francia híradások szerint a szerkesztőségben 50-60 lövés dördült. Egy szemtanú az egyik helyi csatornának azt mondta: két, fekete csuklyás férfit látott bemenni az épületbe, Kalasnyikovval a kezükben, majd pár perc múlva hallották a lövéseket.

Rendőrségi források szerint azt kiabálták: „Bosszút álltunk a prófétáért!” Egy, az épület tetején készült amatőr felvételen lövések hallhatók, illetve az, hogy valaki azt kiabálja: „Allah akbar!", ami arabul azt jelenti: Isten hatalmas!


felvétel a támadásról egy épület tetejéről


sebesültet mentenek


Francois Hollande elnök a támadás után a helyszínre érkezett, és a párizsi polgármesterrel együtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta: barbár támadás érte Franciaországot és a sajtószabadságot, illetve hogy az elkövetőket el fogják kapni és meg fogják büntetni. Azt mondta, Franciaország sokkoló dologgal szembesült, egy terroristatámadással, „efelől nincs kétség”. Egy olyan magazin ellen, amit korábban is fenyegettek és amit védelem alá helyeztek, mondta. Közölte: az elmúlt hetekben számos terroristatámadást hiúsítottak meg Franciaországban.

Az Elysée-palotában válságstáb ült össze, a terrorriasztás szintjét a legmagasabbra emelték Párizsban. A francia rendőrség és más hatóságok ellenőrzik a Párizsból kivezető utakat és a pályaudvarokat. A város szerte több helyen száguldanak végig a rendőrök szirénázva. Egy-két forgalmasabb ponton gépfegyveres egyenruhások állnak. A hírek ugyan végig két támadóról szóltak, de a belügyminiszter, Bernard Cazeneuve később azt mondta: három emberre vadásznak a hatóságok.


Kihúzták a gyufát mindenkinél

A Charlie Hebdo korábban is a támadások kereszttüzében volt a stílusa, különösen a valláshoz, de nem csak az iszlámhoz való hozzáállása miatt (a lapról itt olvashat részletesen). A lap ügyvédje az RTL-nek azt mondta: nyolc éve állnak védelem alatt - valószínűleg ezért voltak ott szinte azonnal a támadás után a rendőrök -, de fegyveres őrültekre nem voltak felkészülve, egyszerűen nem gondolták, hogy néhány rajz miatt ilyesmi történhet.

2011-ben már gyújtóbombát dobtak szerkesztőségre, miután egy különszámban Mohamed prófétát tüntették fel, mint főszerkesztőt, a címlapon pedig egy turbános alak azt mondta: „Száz korbácsütés, ha nem hal meg a nevetéstől”. 2013-ban még keményebbek voltak, hiszen a címlapon az állt: „A Korán szar, nem állítja meg a golyókat". A mostani támadás előtt a szerkesztőség legutóbbi Twitter üzenete egy karikatúra volt Abu Bakr al-Bagdadról, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjéről.


Az utolsó Tweet a támadás előtt


Az Euronews élő közvetítése:


A France24 helyszíni felvételei:


Cameron brit kormányfő is a franciák mellett, a terror ellen


Obama: minden segítséget megadunk a francia hatóságoknak


Navracsics Tibort is sokkolták a történtek