Fegyveresek szabadítottak ki terroristákat a börtönből

Fotó: MTI/EPA / AHMED ALFARDAN

-

Terrorizmusért elítélt foglyokat szöktettek meg fegyveres támadók vasárnap egy bahreini börtönből – közölte a Perzsa-öböl menti arab ország belügyminisztériuma.


A tárca esti közleménye szerint a sorozatlövő fegyverekkel és pisztolyokkal felszerelkezett 4-5 támadó vasárnap hajnalban rohanta meg a Déli Kormányzósághoz tartozó Dzsau (Jaww) város központi börtönét. A rajtaütésben egy rendőrt megöltek, egy másikat pedig megsebesítettek, és megszöktettek tíz, terrorcselekményekért elítélt foglyot, akik közül heten életfogytiglani börtönbüntetésüket töltötték.

A bahreini biztonsági erők nagyszabású műveletet indítottak a támadók és a megszöktetett elítéltek felkutatására – olvasható a minisztérium Twitter-bejegyzésében. A rendőrség fokozta a közúti ellenőrzéseket a főváros, el-Manáma körüli síita településeken.

A belügyminisztérium vizsgálja, hogyan sikerülhetett végrehajtani a szöktetést a szigorúan őrzött dzsaui börtönből, ahol számos, erőszakos cselekményekért elítélt síita fogoly tölti a büntetését.

Bahreinben, ahol a síita többség felett a szunnita királyi család uralkodik, a királyi dinasztia ellen 2011 februárjában indított mozgalom leverése óta egyre szigorúbban lépnek fel a kormányzati állásponttól eltérő véleményt képviselőkkel, elsősorban az ország ügyeibe nagyobb beleszólást követelő síitákkal szemben. A királyság 2015 áprilisában az Iszlám Állammal együtt összesen 68 iszlamista mozgalmat és csoportot minősített terrorszervezetnek.