Fegyveresek csaptak össze a Kongóban, tucatnyi halott

-

Fegyveresek csaptak össze a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén, amely hetek óta etnikai villongások helyszíne; a vasárnapi összetűzésekben legalább tizenöten meghaltak - számoltak be róla hétfőn a helyi hatóságok.


Bokele Joy, az Észak-Kivu tartományban fekvő Lubero közigazgatási terület vezetője azt mondta, a nande etnikumhoz tartozó mad'-mad' nande milíciák támadtak a tartománybeli Mukeberwa falura, amely a ruandai hutu lázadócsoport, a Ruandai Demokratikus Felszabadítási Erők (FDLR) fennhatósága alatt áll. Úgy vélte, a halottak száma tizenöt és harminc közé tehető, számukat azonban nem tudták pontosan megállapítani.


Észak-Kivu tartományban több mint húsz éve fegyveres összecsapások dúlnak, az utóbbi időben pedig ismét felerősödtek a feszültségek a kongói hutu és a nande népcsoport között, különösen Lubero területén.

Január elején a térségben fekvő Miriki faluban több mint tizenöt nandét, köztük két nőt és a helyi vezető lányát ölték meg az FDLR fegyveresei. Azóta többen meghaltak a két csoport összecsapásaiban. Miriki térség nande vezetője a támadás előtt hónapok óta ellenezte a kongói hutuk visszatérését a régióba, mivel azzal vádolja őket, hogy összejátszanak az FDLR fegyvereseivel.

A kongói ENSZ-misszió értékelése szerint a Mirikiben történt mészárlás felerősítette az etnikai villongásokat Észak-Kivu tartományban.