FAZ: Soros pénzelte Nyemcovot

Fotó: AFP / ALEXANDER UTKIN

-

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint az oroszországi ellenzék februárban meggyilkolt vezéralakja, Borisz Nyemcov segített az amerikaiaknak összeállítani azon orosz tisztségviselők listáját, akiket kitiltottak az Egyesült Államokból. A lap úgy tudja, hogy Nyemcovot Soros György pénzelte.


Bár csecseneket gyanúsítanak Borisz Nyemcov meggyilkolásával, ennek ellentmond az, hogy Nyemcov információkkal segítette az amerikaiakat – írta meg a Frankfurter Allgemeine Zeitungra hivatkozva a Mandiner.

A német lap nemzetbiztonsági körökből úgy értesült, hogy a Krím annexiója után Nyemcov segített annak a listának a megalkotásában, amelyen azok az orosz tisztségviselők szerepetek, akiket kitiltottak az Egyesült Államokból, illetve a vagyonukat is zárolták. Az érintettek között voltak parlamenti képviselők és Vlagyimir Putyin elnök közeli barátai is.

Vlagyimir Milov orosz ellenzéki politikus szerint Nyemcov meggyilkolása azzal lehet összefüggésben, hogy segített az amerikai szankciós lista összeállításában. Ezáltal Nyemcov elköteleződött az Oroszország elleni szankciók mellett, amelyekből Putyinnak és környezetének nagyobb kellemetlensége származott, mint amire eredetileg számítottak. Milov a Szvoboda rádiónak azt mondta, az érintettek már régebb óta Nyemcovot tartották felelősnek azért, hogy ilyen kemény szankciókat léptettek életbe Oroszországgal szemben.

Nyemcov 2012-ben is közreműködött egy lista összeállításában: akkor azért léptettek életbe szankciókat, mert 2009-ben Szergej Magnizkij könyvvizsgáló elhunyt egy moszkvai börtönben. A FAZ azt írja, Nyemcov vezető republikánus politikusokkal, köztük John McCain szenátorral is találkozott, akik az amerikai szenátus külügyi bizottságában határozatot fogadtak el arról, hogy Obama elnök a Nyemcov által megnevezett személyeket tegye a szankciós listára.

A német lap cikke azzal zárul, hogy Nyemcovot Soros György támogatta pénzzel Amerikából, és az orosz ellenzéki politikust már halála előtt is árulónak nevezte az orosz média.