Faymann: Ausztriának csak szükségmegoldásai vannak a menekültválságra

-

Az osztrák kancellár ismét a menekültek Európán belüli szétosztása mellett érvelt, minden mást csak szükségmegoldásnak tart.


Werner Faymann osztrák kancellár szerint amíg nincs európai szintű menedékjog és az Európai Unió külső határainál nem működnek a menedékkérő-regisztrációs központok , addig Bécs is csak szükségmegoldásokat kínálhat a menekültválság kezelésére. A kancellár ismét a háborús menekültek Európán belüli szétosztása mellett érvelt, szerinte minden más csak szükségmegoldás.

A Szociáldemokrata Pártból (SPÖ) és az Osztrák Néppártból (ÖVP) álló kormánykoalíción belüli vitákról a szociáldemokrata Faymann úgy nyilatkozott, hogy szeretne közös megoldást találni a menekültválságra, és megmutatni a lakosságnak azt, hogy "egységes kormányként járnak el".

Szerdán a menekültválsággal kapcsolatban tartanak csúcstalálkozót Ausztriában, amin a kancellár szeretne a szövetségi tartományokkal közösen megállapodni menekültek számának csökkentését célzó konkrét intézkedésekben. A kormánykoalíció egységesen kiáll amellett, hogy Ausztriának kevesebb menekültet kell befogadnia, de ennek mikéntjéről nincs egyetértés a kormánypártok között. A szociáldemokraták a gazdasági menekültek kiszűrését támogatják, a néppárt pedig létszámstopot vezetne be.