„Falus Ferencet elkönyvelték hülyének”

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

A baloldal közös főpolgármester-jelöltjét már késő szakértőkkel felkészíteni - véli egy szocialista politikus. Gyurcsány szerint sem most lesz áttörés Budapesten.


Amikor egy Együtt-PM-es politikussal beszélgettünk a baloldal fővárosi esélyeiről, akkor úgy kezdte a háttérinterjút, hogy „Budapesten lehet nyerni”, majd a beszélgetés előrehaladtával 8-10, végül már csupán 6-8 nyerhető kerületről beszélt a 23-ból. A percek alatt eltűnő optimizmus jól mutatja a baloldal hozzáállását a fővároshoz. Ebben nagy szerepe lehet annak, hogy a legmeghatározóbb jelölt, a főpolgármesteri címért közösen indított Falus Ferenc eddigi szereplése is megosztja a pártokat. Az MSZP-s Horváth Csaba eleve az aggályait hangoztatta, hogy egy „köztiszteletben álló, nyugalmazott köztisztviselőt” fel lehet-e építeni a választásokig. (Később már ő is támogatta Falust, de abból a nyilatkozatából sem sütött az optimizmus.) A vödrös videó után az őt támogató pártok szigorúbb felügyelet alá vonták Falus médiamegjelenéseit. Falus Ferenc Az Együtt-PM egyik politikusa azt mondta, ők és a DK végig Falus mögött álltak, az MSZP-t kellett „visszarángatni”, de „Kunhalmi jól menedzselte” az ügyet. (Kunhalmi Ágnes az MSZP budapesti elnöke.) Beszéltünk több szocialistával is, szerintük nem volt ennyire éles a helyzet. Egyikük viszont gyengének tartja Falus kampányát, amelyet az erős kerületi jelöltek próbálnak ellensúlyozni. Szerinte Horváth Csabával jobban jártak volna, sőt, „leginkább a kettőből kellett volna gyúrni egyet”, a közös jelölt ugyanis forrásunk magyarázata szerint botladozik, hiányzik belőle a politikai rutin, ezt „szakértőkkel kellene orvosolni”. Arra a kérdésünkre, hogy nincs-e későn ehhez, annyit mondott:
de.
DK-s forrásunk nem látja ilyen vészesnek a helyzetet: szerinte egyre inkább nőnek Falus esélyei „ezzel a csetléssel-botlással”, mert pont attól lesz szimpatikus, hogy nem begyakorolt gesztusai vannak. Más kérdés, hogy egyelőre a közvéleménykutatási adatok nem ezt mutatják. Arra a kérdésre, hogy a pártban nem bánták-e meg, hogy Falust választották, azt mondta, „az a jó döntés, amiben a közös kompromisszum létrejött”.  Egy szocialista politikus pedig úgy fogalmazott, október 13-án derül ki, hogy megbánják-e Falus támogatását. Egy Együtt-PM-es forrásunk szerint a szocialisták lőttek ki mindenki mást Falus előtt. Szerinte nem fog kiderülni, milyen vezető lenne Falus, mert „hülyének könyvelték el” őt. Viccoldal is indult (Forrás: Falusi Ferenc Facebook oldala) Viccoldal is indult (Forrás: Falusi Ferenc Facebook-oldala) Beszéltünk egy vezető szocialista politikussal, neki személy szerint semmi baja Falus Ferenccel. Azt sem tartja igaznak, hogy az elnökség ne állna a volt tisztifőorvos mögött. Az viszont tény: már Falus volt a közös jelölt, de Tóbiás József pártelnök még nem találkozott vele, ezt be is vallotta az ATV-ben az MSZP elnöke. Korábban pedig több újság is arról írt, hogy az elnökség a várható bukástól akarja magától távol tartani, és ezért nem vett részt a viharos fővárosi egyeztetéseken sem.

A közgyűlés is ugrott?

Gyurcsány Ferenc nyíltan beszél erről, igaz, kicsit máshogy csomagolva: egy pécsi fórumán azt mondta, a négy helyett nyolc kerületben lesz ellenzéki polgármester. Ebből viszont az következik, hogy a fővárosi győzelmet is elengedte. Ahhoz ugyanis, hogy elvigyék Budapestet, 13 kerületben kell nyerniük, és nem árt, ha ők adják a főpolgármestert is.
„Nem most lesz áttörés”
– hűti a kedélyeket a Demokratikus Koalíció elnöke. Amikor szocialistákat kérdeztünk a győzelmi esélyekről, nagy optimizmussal ott sem találkoztunk. Egyik forrásunk becslései szerint sem a Fidesznek, sem a baloldalnak nem lesz egyedül többsége, egy másik politikus szerint „fej fej mellett” állnak. „Az a hét kerület érzi magát rosszul, ahol egymással szemben indulnak” – mondta az egyikük azokra a kerületekre utalva, ahol nem állított közös jelöltet az MSZP, a DK és az Együtt-PM. Ahhoz, hogy egy pártnak legyen kompenzációs listája, 12 kerületben önállóan kell jelöltet állítani. Ezért taktikáztak a pártok, igaz, a végén nem úgy alakult, ahogyan abban elsőre megállapodtak. Végül hosszú huzavona után megszületett a megállapodás, a kerületek többségében közösen támogatott polgármesterjelöltjük van. De például a 13. kerületben annyira fölbosszantotta magát az Együtt-PM és a DK a tárgyalások során az állítólagos MSZP-s rugalmatlanságon, hogy nem támogatják Tóth József szocialista polgármestert, és a választókerületekben ellenjelölteket indítanak. Itt épp a Bokros Lajos vezette Modern Magyarország mozgalom szállt be a kettősbe, de van, ahol a Liberális Párttal közösen indulnak a baloldali pártok. Bokros és Fodor pártja is állított főpolgármester-jelöltet. Utóbbinak esze ágában sincs visszalépni. A közös jelölt bemutatkozása A közös jelölt bemutatkozása Most egyébként három szocialista polgármester van Budapesten, tehát már a hat hely is száz százalékos javulás lenne a baloldal számára.  Az egyik legnagyobb harc Óbudán volt az egyezkedésben, itt a DK máris bukott: nincs kompenzációs listája, mivel öt jelöltjét nem vették nyilvántartásba, mert nem gyűjtöttek elég érvényes aláírást. A döntés immár jogerős, így a 15-ös választókerületben nincs is baloldali jelölt. A XVIII. kerületben szakításhoz vezetett a jelöltállítás: ott a baloldali pártok közösen támogatott jelöltet indítanak ugyan, Szaniszló Sándort, azonban a volt szocialista polgármester, Mester László elindul függetlenként. Emiatt távoznia kell a pártból.

A legutolsó felmérések nem túl biztatók Falus számára

Az Ipsos szerint nagyon vezet Tarlós István: a jelenlegi főpolgármesternek két és félszer több támogatója van, mint a baloldali ellenzék közös jelöltjének. Ezenkívül valószínűbb, hogy a Fidesznek lesz többsége a Fővárosi Közgyűlésben. A budapestiek harmada támogatja a kormánypártot, míg negyede az ellenzéket. A Jobbik és az LMP 10 százalékon áll.

A Nézőpont Intézet szerint még Bokros is előzi Falust

Képernyőfotó 2014-09-19 - 23.04.58 Forrás: Nézőpont Intézet Az adatok ismeretében megkérdeztük az Együtt-PM egyik politikusát, nem gondolkodnak-e Falus Ferenc visszaléptetésén Bokros Lajos javára. A válasz az volt, „most inkább örülök annak, hogy a Nézőpont szerint mi vagyunk a legnépszerűbb ellenzéki párt Budapesten”. A liberálisok jelöltje, Bodnár Zoltán közben arról beszélt, hogy az elmúlt napokban számos helyről – mint mondta, leginkább az Együtt-PM részéről – próbálnak nyomást gyakorolni az LMP jelöltjeire, hogy lépjenek vissza, erre azonban a kampány elindulása után nincs semmi okuk. Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke cáfolta, hogy nyomást próbáltak volna gyakorolni bármelyik párt jelöltjére. Azt üzente, ők a Fidesz leváltásán dolgoznak, és „mindenki foglalkozzon a saját kampányával”. Még az adatok megjelenése előtt rákérdeztünk a Liberális Pártnál, Bodnár visszalép-e Falus javára. Nemmel válaszoltak, sőt, úgy látják, inkább Falusnak kellene visszalépnie Bodnár javára.

Unja már a jeges vödröt?