-

Annyi függőséget okozó gyógyszert írt fel, hogy az ügyészség kábítószer-kereskedelem miatt emelt vádat.


Mértéktelenül írt fel súlyos függőséget okozó, opiáttartalmú gyógyszereket a 157 év börtönre ítélt amerikai orvos. Barry Schultzot júliusban ítélték el, és most úgy döntött, interjút ad a CBS Minutes műsorárnak. A floridai orvos bűnbaknak tartja magát, és visszautasította az ügyész szavait, aki gyilkosnak nevezte. Schultz szerint több száz kollégája szintén korlátozás nélkül ír fel opiáttartalmú fájdalomcsillapítókat.

Schultz egyik úttörője volt a fájdalmak enyhítését ígérő, úgynevezett fájdalomcsillapító klinikáknak. Ezek a 2000-es évek elején szaporodtak el Floridában, és a déli államot orvosok, kábítószer-kereskedők, és gyógyszerfüggők lepték el. Dave Aronberg floridai ügyész – akinek hivatala Schultz ellen lefolytatta a pert – azt mondta: "2010-ben és 2011-ben több fájdalomklinikánk volt, mint McDonald's éttermünk". Oakland Parkban például egyetlen sugárúton 131 ilyen klinika volt. Ezeknek működését nagyon lazán szabályozták, és a páciensek készpénzért, orvosi faggatódzás nélkül vásárolhattak opiáttartalmú fájdalomcsillapítókat. Mivel ezek a gyógyszerek receptkötelesek, a vényeket is minden további nélkül kiállították a klinikák orvosai. „Az emberek rohantak Floridába, mert itt nem ugyanaz a szigorú szabályzat és ellenőrzés volt érvényben, mint az Egyesült Államok többi államában. Mi tápláltuk az egész nemzet kábítószer-függőségét" – mondta Aronberg.

Schultz egy fájdalomklinika igazgatója volt Delray Beach-en. Annyi opiáttartalmú gyógyszert írt fel, hogy az ügyészség kábítószer-kereskedőként kezelte. Az amerikai kábítószer-ellenőrzési hivatal, a DEA szerint Schultz 2010-ben egyetlen páciensének hét hónap alatt csaknem 17 ezer Oxikodon tablettát írt fel. Ez egy félszintetikus opiáttartalmú tabletta, erős narkotikus hatása van és függőséget okoz.

Az ügyészség szerint Schultz napi hatezer dollárt keresett opioidok felírásával és forgalmazásával.

A szövetségi igazságügyi minisztérium szerint a Floridát elárasztó Oxikodon 66 százaléka egyetlen gyógyszergyártól, a Mallinckrodttól származott. A cég 2008 és 2012 között 500 millió Oxikodon tablettát forgalmazott a 20 millió lakost számláló Floridában. Jim Rafalski, a DEA nyomozója egyértelműen felelősnek nevezte a gyógyszergyárat az opiátválságért, de a felelősséget egyelőre a floridai helyzetre értelmezi.

A szintetikus ópiátokat a végstádiumban lévő daganatos betegek fájdalmainak csillapítására fejlesztették ki, de néhány év alatt – a laza szabályozás miatt – az amerikai orvosok elkezdték más fájdalmakra is felírni. Az orvosokat a gyógyszergyárak vaskos prémiumokkal is ösztönözték. A gyógyszerfüggőség már több áldozatot szed, mint a heroin.

Washingtonban kongresszusi bizottság vizsgálja az országot sújtó opiátválságot. A bizottság öt nagy gyógyszergyártó- és forgalmazó vezetőit hallgatta meg, és ezen csak az egyik gyár képviselője nevezte felelősnek a cégét. A szövetségi igazságügyi minisztérium külön munkacsoportot hozott létre a gyógyszergyártók- és forgalmazók utáni nyomozásra.

Donald Trump márciusban New Hampshire-ben – az opiátválság által leginkább sújtott államban – mutatta be a kormányzat elképzeléseit a kábítószer- és gyógyszer-függőség leküzdésére, a kongresszus pedig az idén és jövőre hatmilliárd dollárt szán a célra. Oktatással, az eredményes gyógymódok és rehabilitáció kormányzati támogatásával, a receptre kapható opiáttartalmú gyógyszerek forgalmazásának visszaszorításával próbálják kezelni a járványszerűen terjedő függőséget.