Ezúttal üdvözölték az utcára vonulók a menekülteket Drezdában

-

Ezrek vonultak utcára szombaton a kelet-németországi Drezdában, hogy kifejezzék szolidaritásukat az Európába érkező menekültek iránt. Martin Schulz bizonyos tagállamok égbekiáltó kudarcáról beszél.


Szászország tartományban az utóbbi időben több idegenellenes támadás történt. A most felvonulók a „Say it loud, say it clear, refugees are welcome here” (Mondd hangosan, mondd tisztán, a menekülteket itt szívesen látják) szlogen kiabálták. A tüntetést a Náciellenes Szövetség nevű, a szélsőjobboldali erők elleni csoport szervezte. A rendezvényen nem történt rendbontás, a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre.

A szervezők szerint ötezren, a rendőrség szerint ezren vettek részt a felvonuláson.

A Drezda mellett fekvő Heidenauban hatszáz menedékkérőnek rendeznek be szállást egy üresen álló barkácsáruházban, és az intézmény megnyitása ellen tüntető csoportok az előző hét végén többször is összecsaptak a rohamrendőrökkel. A zavargásokban több mint harminc rendőr megsebesült.

Németországba az idén 800 ezer menedékkérő érkezik a kormány előrejelzése szerint. Ez a tavalyi szám négyszerese, és azt jelenti, hogy Németország fogadja be az EU-ba érkező menedékkérők 40 százalékát.


Bizonyos tagállamok égbekiáltó kudarcai

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a Die Welt című német lap szombati számában kijelentette, hogy bizonyos európai országok „égbekiáltó kudarcai” tömegsírrá változtatják a Földközi-tengert, valamint borzasztó eseményekhez vezetnek a határokon. Nem az Európai Unió kudarcáról, hanem bizonyos tagállamokéról van szó – hangsúlyozta a német szociáldemokrata politikus, aki szerint azoknak a tagországoknak, amelyek visszautasították a közös uniós megoldásra vonatkozó javaslatokat, többet kell tenniük a válság rendezése érdekében.