Ezt ajánlotta fel a kormány a pedagógusoknak

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-


A Kormány.hu oldalon nyilvánosságra hozták a megállapodás-tervezetet, amelyet a kormány hétvégén juttatott el a pedagógusok sztrájkbizottságának. Kitérnek benne többek között az állami intézményfenntartásra, a pedagógusok munkaidejére, az adminisztráció csökkentésére és tartalmi kérdésekre is.

A tervezet szerint a felek egyetértenek abban, hogy szükséges a Nemzeti alaptanterv (Nat) és a kerettantervek átfogó felülvizsgálata, a megtanítandó lexikális tananyag érezhető csökkentése, az alapkompetencia-fejlesztés - az intézménytípusok sajátosságainak figyelembevételével, különösen az általános iskolák alsó tagozatán történő - erősítése. Kiemelt cél, hogy a diákok számára a tanulás teljesítésre sarkalló, hasznos és élményszerű legyen. A tartalmi átalakítás szakmai koncepciójának elfogadására december 31-ét jelölik meg határidőnek.

A tankötelezettséggel kapcsolatban a tervezet azt tartalmazza, hogy a korhatár leszállításának tapasztalatait elemezni kell. Amennyiben a végzettség nélküli iskolaelhagyók aránya szignifikánsan növekedne 5 év távlatában, indokolt a tankötelezettség korhatárának felülvizsgálata.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) haladéktalanul rendeznie kell a jövedelemelmaradásokat, amennyiben fennállnak. Április 30-ig fel kell mérni az állami intézményfenntartás valós költségeit és biztosítani kell a szükséges többletforrásokat a központ részére. A Klik közbeszerzési és beszerzési folyamatait át kell alakítani, az intézményvezetők részére megfelelő összeget kell biztosítani havonta kincstári kártyán keresztül a sürgős dologi költségek fedezésére.

A kormány szeptember 1-ig felülvizsgálná a köznevelési intézményekben a munkaidő-nyilvántartás gyakorlatát, illetve a kötött munkaidőre vonatkozó szabályozást. A többlettanítás után az általános munkajogi szabályok szerint - valamint a Klik esetében a Kollektív Szerződés szerint - óradíjat kell fizetni a pedagógusoknak.

A pedagógusok és intézményvezetők adminisztratív terheit, az intézmények adatszolgáltatási kötelezettségeit érezhető mértékben csökkenteni kell.

A teljes megállapodás-tervezet itt olvasható.

Kedden Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondta az MTI-nek, hogy a pedagógusok sztrájkbizottságának határozott szándéka a megegyezés a kormánnyal, ugyanakkor a 25 pontos követelésükre adott minisztériumi megállapodás-tervezet egyelőre "nem ebbe az irányba mutat".