Ezreket zártak karámba órákon át? – Feljelentették a Nagy Futamot

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A Párbeszéd Magyarország szerint személyi szabadságot korlátoztak a szervezők, és utólag is aggódnak, hogy megfelelően felkészültek-e a hatóságok a biztonsági, rendvédelmi, tűz- és vagyonvédelmi kockázatokra.


„A Nagy Futam szervezői órákra zártak ezreket, köztük rengeteg kisgyermekes családot a rakpartra, a tömegben többször pánikhangulat alakult ki” – írja közleményében a Párbeszéd Magyarországért. Az ellenzéki párt ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz több ember ellen elkövetett személyi szabadság korlátozásának gyanújával.

A párt szerint a Nagy Futam megrendezése már napokkal az esemény előtt akadályozta a budapestiek közlekedését, a várbazári mélygarázst nem lehetett igénybe venni, a teljes lakókörzet csatatérré vált és elzáródott. „Az előkészületek számos szakmai hibára mutatnak rá, amit tetéznek a rendezvény biztonsági intézkedései: a nézők nem kaptak megfelelő tájékoztatást és menekülő útvonalakat” – írják

A PM ezért vizsgálatot követel a budapesti rendőrfőkapitánytól, hogy az esemény közrendvédelmi, közbiztonsági, tűz- és vagyonvédelmi kockázatai ellen, valamint a forgalom szervezésére megfelelően felkészültek-e a rendezők és a rendőrség. Emellett adatigényléssel fordult az I., az V. kerületi és a fővárosi önkormányzathoz, valamint a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, hogy milyen feltételekkel kaptak engedélyt a szervezők ekkora zaj- és légszennyezéssel járó fesztivál rendezésére.

Hozzáteszik: Fülöp Sándor ombudsman 2010. évi állásfoglalása szerint a rendezvény zaja veszélyezteti az egészséges környezethez való jogot, az NKH 2009-ben és 2010-ben nem is engedélyezte az eseményt, mert túlságosan kockázatosnak találta.