Újraindult a Keleti, de a menekülteket nem engedik vissza

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A rendőrség újra engedélyezte a vonatközlekedést a Keleti pályaudvaron, de a menekülteket elküldik a bejárattól, csak azt engedik be, akinek van érvényes igazolványa vagy útlevele. A hatóság délelőtt 10 óra körül ürítette ki az épületet, egy órán át nem indultak és érkeztek vonatok. A menekülteket a Baross térre terelték, ahol tüntetni kezdtek, és jelenleg is ezrével főnek a napon. Két menekült elájult, szemtanúk szerint azért, mert egy kisebb dulakodásban a rendőrök lefújták őket könnygázzal. Több családnak azt mondták, hogy holnap majd újra vehetnek jegyet.


A Budapest−Újszász−Szolnok, a Budapest−Hatvan−Miskolc és a Budapest−Győr−Hegyeshalom vonalról a vonatok ismét a Keleti pályaudvarra érkeznek és onnan is indulnak – közölte a Mávinform. Mindhárom vonalon jelentős késésekre és vonatelmaradásokra kell számítani. A menetrend szerinti forgalom a szerelvényfordulók miatt csak kora estére állhat helyre. Egyelőre nem tudni, mi lesz a pályaudvar mellett összezsúfolódó menekültekkel, akik próbálnak visszamenni a pályaudvarra, azokat a rendőrök elküldik a bejárattól, csak érvényes útlevéllel vagy igazolvánnyal lehet bemenni, a menekülteknek pedig jellemzően nincs ilyen. Az újraindítás után eddig két vonat indult el Münchenbe, tudósítónk szerint egyetlen menekült családnak sikerült feljutnia az egyik szerelvényre.


A pályaudvart reggel 10 körül ürítették ki, a Baross téren azóta körülbelül 2000 ember várakozott – jelentette tudósítónk. A fiatalabbak a bejáratnál demonstráltak, a családok megpróbáltak árnyékos helyet találni, sokan elaludtak. Ahogy nőtt a hőség, egyre többen igyekeztek lepihenni valahol, délután azonban újra elkezdődött a tüntetés és „Germany, Germany” skandálás. A tüntetés még késő délután is tartott, a pályaudvar főbejáratát még ekkor is lezárva tartották a rendőrök.
Két ember elájult, őket a mentők látták el. Tudósítónknak szemtanúk azt mondták, hogy a rendőrök könnygázzal fújták le őket egy kisebb dulakodásban. Akiket megkérdeztünk, azt mondták, nem mennek sehova, és nem próbálnak meg eljutni azokra a pályaudvarokra, ahonnan a Keleti helyett indítják a vonatokat. Arra számítanak, hogy még ma továbbindulhatnak Németországba. Munkatársunknak később aztán több család is azt mondta, arról tájékoztatták őket, hogy holnap vehetnek újra jegyet.


Több száz menekült a Keleti pályaudvar peronjain, mielőtt azt kiürítették volna a hét elején


Képeinket itt, videónkat pedig itt nézheti meg a történésekről. Közben a BBC, a Guardian és a New York Times is címlapon foglalkozik a Keletinél kialakult helyzettel.A rendőrök már reggel kilenc óra körül megpróbálták kiterelni a menekülteket a pályaudvarról, először az épület bal oldala felé, majd jobbra, végül a főbejáraton. Mindenütt rendőrsorfal ügyelt a rendre, az iratokkal rendelkező, nem menekült utasokat átengedték, ők a síneken próbáltak meg átbukdácsolni, esetenként babakocsival is, hogy felüljenek a vonatra. A menekültek a rendőrök akcióját látva felhördültek, kiabáltak.Keleti pályaudvar kiürítése, migránsok, migrációHétfőn délután, illetve este az osztrák rendőrség szerint 3650 menekült érkezett a bécsi pályaudvarra Budapestről, miután korábban órákon át várakoztak az osztrák–magyar határon. Hétfőn este pedig Münchenbe is több, Magyarországról indult, menedékkérőket szállító vonat érkezett.

Keddre virradóra több száz menekült aludt a bécsi Westbahnhof pályaudvaron. Kijelöltek számukra egy szerelvényt, másokat egy üres irodaházban helyeztek el az állomás közelében. Nagy részük várhatóan már reggel továbbutazik Münchenbe.

Bécsben csak kevesen kértek menedéket, Németországban viszont megkezdték a regisztrációt. Mind a német, mind az osztrák kormány jelezte, hogy ragaszkodnak a dublini megállapodáshoz, vagyis a menekültügyi eljárást ott kell lefolytatni, ahol a menedékkérő az EU területére lépett. Azt még nem tudni, hogy a vonatokkal érkező menedékkérők közül bárkit is vissza fognak-e küldeni Magyarországra, mindenesetre az osztrák kancellár hétfőn este egy televíziós beszélgetésben már burkoltan bírálta a magyar gyakorlatot, hogy továbbengedik őket. A bajor belügyminiszter pedig kedden úgy nyilatkozott, hogy Bajorország nem küldi vissza a vonattal érkezetteket, akiket Magyarországon nem regisztráltak, viszont a müncheni vezetés kapcsolatba lép a magyar kormánnyal, hogy tisztázza a helyzetet.


keleti pályaudvar kiürítése; keleti pályaudvar; menekültek; tüntetés; rendőrség; akció; migránsok