Ezért nem érdemes összeveszni Orbán Viktorral

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila

-

Az Orbán–Simicska-háború első fejezete lezárult azzal, hogy az üzletember cégei nemigen jutnak már megrendelésekhez közpénzből, a hozzá közel állókat pedig eltávolították az állami posztokról. Most körvonalazódik a második kör: már meglévő szerződéseket, érdekeltségeket mondanak fel vagy lehetetlenítenek el a döntéshozók, ezzel onnan is kiszorítva Simicskát, ahol elvileg évtizedekre biztos helye volt.


Győrffy Balázs fideszes képviselőnek a jelek szerint nagyon fontos, hogy meg lehessen emelni a földbérleti díjakat, még akkor is, ha korábban szerződésben rögzítették annak mértékét. A képviselő – aki egyben a Nemzeti Agrárkamara elnöke is – októberben már benyújtott egy módosítást a földtörvényhez, de mivel a kormánypártok nem kapták meg az ellenzék támogatását (mivel nem teljesítették a Jobbik és az LMP feltételeit), kétharmados többség hiányában az Országgyűlés november 17-én elutasította azt.

Győrffy nem esett kétségbe, egy héttel később, kedden már be is nyújtotta legújabb javaslatát a földbérleti díjak felülvizsgálatáról, vagyis emeléséről. Ebből a változatból egyértelműbben látszik a cél: a most árverezett állami földek bérlőitől az eddiginél több pénzt kérhet majd az új tulaj – azaz aki az árverésen elvitte a földet – , ha az addigi bérleti díj piaci ár alatti volt. Ha a földek bérlői ezt nem fogadják el, megszüntethető a szerződés. A módosítás nélkül nem érné meg drága pénzért földet venni az államtól.

A Simicska-érdekeltségű Mezort-csoport (a Sárvári Mezőgazdasági Zrt., a Lajta-Hanság Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt.) igen rosszul jár a módosítással, ők ugyanis igen olcsón bérlik a földeket 2001 óta – írja az Agrárszektor.

Purgai Ferenc, a Mezort Zrt. vezérigazgatója korábban a Magyar Nemzetnek azt mondta: a cégek által bérelt 18 ezer hektár állami föld 80 százalékát, több mint 14 ezer hektárt hirdettek meg eladásra. A Mezort Simicska lapjában, a Magyar Nemzetben jelentette be, hogy milliárdos pert indít az állam ellen, ha megvalósul a Győrffy-féle tervezet.Orbán Viktor miniszterelnök és Simicska Lajos korábban évtizedeken keresztül szoros szövetségesek voltak, de tavaly megromlott köztük a viszony. Az üzletemberhez kötődő vállalkozások azóta nemigen jutnak közpénzekhez, az állítólagosan vele jóban lévő egykori döntéshozók elhagyták állami pozícióikat. A földügy azonban jól mutatja, hogy Simicska a már megszerzett, esetenként hosszú távra bebetonozottnak látszó üzleteit is lassan elveszíti.


A köztéri reklámok

A főváros jelenlegi, fideszes vezetésének öt év után, idén szeptemberben jutott eszébe, hogy a Simicska érdekeltségében lévő Mahir Cityposter Kft. aránytalanul keveset fizet azért, hogy 750 hirdetőoszlopa legyen Budapest utcáin. Ezért szeptember végén a fővárosi közgyűlés megszavazta, hogy felbontja a 2006-ban kötött, 25 évre szóló szerződést a céggel. A Mahir nem adja fel, perre megy a főváros ellen. Simicska ugyanakkor az Indexnek azt mondta: a fővárosi önkormányzat lépése összefüggésben állhat azzal, hogy nemrég megkereste őt egy Fidesz-közeli vállalkozó, aki megvette volna tőle a Mahir Cityposter 51 százalékát, de ő nem adta el.

Ráadásul a Metropol ingyenes napilapot is kiszorítaná a BKV – írta a Népszabadság cikkünk megjelenésének napján.A TV2

Bár még mindig nagy a homály a TV2-ért folyó játszmában, az rekonstruálható, hogy az akkor még Orbánnal jóban lévő Simicska egyik szoros szövetségese, Fonyó Károly cége, a Megapolis Media Zrt. 2013 vége óta vételi opcióval rendelkezett arra a két kft.-re, amelyen keresztül a csatorna két vezetője, Yvonne Dederick és Simon Zsolt birtokolta a TV2 Media Group Holdings Kft.-t.

Egy idő után ez nyilván kényelmetlenné vált, hiszen másnak – mint kiderült, a kormányhoz ma is közel álló Andy Vajnának – akarták eladni a tévét, ezért Dederick és Simon tavaly ősszel átszervezték a cégcsoportot, lényegében kiüresítették a két kft-t. Így aztán ha Fonyó meg is nyeri a cégbíróságon folyó csatát, az a legvalószínűbb, hogy csak két üres vállalatot kap, nem pedig egy országos kereskedelmi csatornát.


A köztévé

A köztévét működtető Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) még februárban úgy döntött, hogy a továbbiakban nem tart igényt a több műsort is gyártó, Simicska érdekeltségébe tartozó Hung-Ister Zrt. szolgálataira. A cég tavaly mintegy 4 milliárd, 2013-ban pedig 4,5 milliárd forintos bevételre tett szert többek közt a Maradj talpon! című vetélkedő, A Dal című tehetségkutató és a műfajilag besorolhatatlan Magyarország, szeretlek! gyártásával. Adózott nyeresége mindkét évben egymilliárd forint felett volt, ez várhatóan alaposan megcsappan az állami megrendelések elmaradásával.


Az autópálya

Március végén a Simicska-birodalom vezető cége, a korábban sok tízmilliárd forintnyi állami megrendelést elnyerő Közgép Zrt. járt rosszul: azonnali hatállyal felfüggesztették az M4-es autópálya Abony és Fegyvernek közti szakaszának építkezését, néhány nap múlva az egész projektet lefújták, hiába épült akkor már a sztráda. Az indoklás szerint az Európai Bizottságnak támadt az az aggálya, hogy a kivitelező cégek – köztük a Közgép – kartellmegállapodást kötöttek. Később ezt Brüsszelben cáfolták, igaz, a Bizottság valóban nem kívánta támogatni a projektet, mert azt drágának találta.

Amikor 2013-ban az ellenzék drágállotta a három részletben megtendereztetett, 30 kilométeres autópálya-szakasz mintegy 110 milliárd forintos árát, a kormány még védelmébe vette azt. Tavaly április végén a Miniszterelnökséget vezető Lázár János még azt írta: nem minősíthető irracionálisnak a sztráda fajlagos költsége.


OLAF, Európai Unió csaláselleni hivatala, Közgép


A Közgép egyébként sem nyert el egyetlen nagyobb állami megrendelést tavaly nyár óta, pedig az utóbbi időben feltűnően alacsony árakkal pályázott. Idén nyáron, a gönyűi kikötő építésének közbeszerzésekor aztán egy hajó fedélzetének alapterülete miatt kimondták: hamis adatszolgáltatás történt, ezért három évre valamennyi közbeszerzésből kizárták a céget. A Közgép bírósághoz fordult a döntés miatt, de az elmaradó megrendelések miatt októberben már bejelentette, dolgozóinak mintegy felétől kénytelen megválni.