Ezért hal meg annyi magyar rákban

Fotó: DPA / INGO WAGNER

-

Riasztó adatokat közölt a Népszabadság, miért tipikusan „magyar kór” a rák. Sokat segítene, ha nem lennének többhetes előjegyzések a vizsgálatokra.


Európán belül Magyarországon betegszenek és halnak meg a legtöbben daganatos betegségben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Euró­pai Bizottság legutóbbi körképe szerint. Míg az OECD-országok átlagában a daganatos halálozás évente két ezreléket tesz ki, idehaza e betegségekben a lakosság három ezreléke hal meg – írja a Népszabadság.

A lapnak nyilatkozó szakértő szerint azzal önmagában nem lenne baj – tudományos megközelítésből –, ha az emberek idős korukban lennének rákosak, de az már komoly probléma, „hogy nálunk a 65 évnél fiatalabbaknak is nagyon rosszak az esélyei”.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 100 ezer 65 évesnél fiatalabb magyar közül egy év alatt 120-an meghalnak rákban, míg a 2004-ben Magyarországgal együtt az unióhoz csatlakozott országok átlagában ez a szám 90. A tizenöt régebbi uniós tagállamban fele annyian halnak meg rákban 65. életévük előtt (százezerből 63-an). Nyugaton ráadásul a daganatos halálozások számában megindult egy csökkenés az 1990-es évektől, míg Magyarországon növekedett mind az új esetek, mind a halálozások aránya.

Az eredményes kezelést nehezíti, hogy mindenütt többhetes előjegyzések vannak. Mire összejönnek a leletek, hosszú hónapok vesznek el az eredményes kezelés lehetőségéből.