Ezek az Orbán-Simicska csata hadszínterei

-

Simicska Lajost az ellenzék oligarchaként, Orbán Viktor nemzeti nagyvállalkozóként emlegette eddig. Ma már a küzdelmüktől hangos a sajtó. Hogyan jutottak idáig?


Simicska Lajos és cégei, élükön a Közgéppel, jelentős állami megbízásokat kaptak az utóbbi években. Csak tavaly 430 milliárdnyi közbeszerzést nyert el az út- és vasútépítő nagyvállalkozás, de idén az első három hónapban is remekelt 40 milliárdnyi megbízással. A Fidesz egykori gazdasági igazgatójának cégcsoportját a sajtóban a párt gazdasági hátországának megteremtőjeként tartják számon. Orbán Viktor 2012-ben a Parlamentben védte meg Simicska Lajost az oligarchavádakkal szemben, majd 2013-ban Tusnádfürdőn beszélt arról, hogy milyen sikeres, erős nemzeti vállalatokra lenne szükség, példaként említve az OTP és a Mol mellett a Közgépet is.

Az idei kormányváltás óta azonban mintha megtört volna a jó kapcsolat a kormányfő és Simicska Lajos cégei között, sajtótalálgatások szerint ugyanis Simicska olyan gazdasági hatalomra tett szert, ami a kormányfő szerint már zavarta az állam működését, a kormányzati döntéshozatalt, illetve akadályozta azt a törekvést, hogy egy szélesebb nemzeti nagyvállalkozói réteg alakuljon ki. Fideszes politikusok is érdekkülönbségekről beszélnek, és szinte minden hétre jut olyan esemény, ami úgy is értelmezhető, mint újabb hadüzenet a csatában. A VS.hu egyetlen idővonalon szedte össze mindezeket.