Ez történik, ha náci propagandával kommentelik a menekültügyet

Fotó: AFP / ALFONSO DI VINCENZO

-

Az Independent újságírói két névtelen kommentelő segítségével azt igyekeztek bemutatni, mennyire veszélyes, ha a nem humánus retorika válik normává a menekültügy kezelésében. Mint megjegyezték, egyre riasztóbb, ahogy a média foglalkozik a menekültekkel, és ennek a folyamatnak "a miniszterelnökük szélsőjobbal harmonizáló nyelvezete" sem állt ellen.


A @bestofthemail és a @dmreporter Twitter-fiókok mögött állók úgy találták, hogy a menekültellenes megnyilvánulások túlságosan elharapóztak egyes sajtótermékekben. Egy kísérletbe kezdtek. A jobboldali kiszólásoktól amúgy sem mentes bulvárlap, a Daily Mail oldalain azt vizsgálták, mi történik, ha néhány híres-hírhedt náci szövegben a “zsidó” szót kicserélik a “menekült” szóra.

Az egyik náci politikus, Robert Ley szövegéből például ez lett, amikor bekerült egy menekülteket szállító hajó legalább 200 ember halálával járó tragédiájának kommentjébe:


Világos, hogy a menekültekkel szembeni küzdelem vagy-vagy alapon megy. Bármilyen félmegoldás saját magunk felszámolásához vezet. Nincs más választásunk, mint a kíméletlen harc ellenük minden eszközzel.

Ez a bejegyzés 193 embernek tetszett, és csak hatan szavaztak ellene. (Robert Ley náci politikus volt, a Német Munkafrontot vezette 1933 és 1945 között. A háború után néhány hónappal öngyilkos lett, miközben háborús bűnök vádjával a nürnbergi törvényszék ítéletét várta.)

Hasonló történt Robert Ley egy másik mondatával, amelyben eredetileg a zsidókra mondja ki az ítéletet: “nincs helyük a világban”. Ezzel 55 olvasó tetszését nyerték el az anonim kommentelők, és senki sem szállt szembe azzal a véleménnyel, hogy a menekülteknek nincs helyük a világban.

De Adolf Hitler Mein Kampf című emlékirata is hódítani tudott.


Ha nem visszük el a végsőkig a küzdelmet, akkor nézd meg Anglia népét 500 év múlva. Szerintem Istennel már csak nyomokban találkozol…

A megállapítást 41 szavazat helyeselte, és csak hat embernek volt ellenvetése. A legutóbbi számláláskor a náci kommentek összességében 480 támogató voksával szemben mindössze 16 ellenző szavazat állt.

Mint a kommentelők írták, azt igyekeztek bebizonyítani, hogy a gyűlöletbeszéd milyen könnyen válik elfogadottá, és azt szerették volna megmutatni, hogy inkább az emberekre és a tényekre kell fókuszálni, mintsem az előítéletekre hagyatkozni.

A Mail Online egyébként utóbb leállította a @DMReporter kommentjeit.