Évi ötezer forint lehet a összbudapesti dugódíj

Forrás: olvasónk felvétele

-

Ha csak a belvárosra vetnék ki, úgy olcsóbb lenne, de az EU-val azt valószínűleg nem lehetne lenyeletni. A főpolgármester a tervekről beszélt.


Tarlós István a dugódíjjal kapcsolatban elmondta, hogy a fővárosi kerületi polgármesterek és szakemberek kétlépcsős javaslatot dolgoztak ki: egy az egész fővárosra érvényes Budapest-matrica bevezetését, ami évente 5000 (havonta 450-500) forintba kerülne – ami évente 7-800 milliós, a budapesti lakosokra is kiterjesztve 2-2,5 milliárdos bevételt hozna –, illetve egy kombinált rendszert, amelyben a Budapest-matrica mellett a szűkebb belvárosra vonatkozó, még meg nem határozott mértékű díjat vezetnének be.

Megjegyezte, hogy ha az állam is támogatja ennek bevezetését, akkor jogszabály-módosításra is szükség lesz. Tarlós István megjegyezte: úgy látja, nem elkerülhető a dugódíj bevezetése, és az Európai Unióval nem lehet elfogadtatni „olyan sületlenségeket, hogy csak a Veress Pálné utcában kelljen dugódíjat fizetni”.

Azt is bejelentette, hogy átmenetileg bezárja a tranzitzónákat Budapesten és segítséget kér a kormánytól a BKV finanszírozásához.