Europol: nagyjából 5000 dzsihadista lehet Európában

-

Rob Wainwright az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) igazgatója kifejtette, hogy az elmúlt egy évtizedhez képest most a legnagyobb a terrorfenyegetettség Európában.


Az Independent cikke szerint Wainwright nagyjából háromezer és ötezer közé teszi a jelenleg Európában tartózkodó, az Iszlám Állam kiképző táboraiból visszatért dzsihadisták számát. Azt mondta, gyakorlatilag bárhol Európában lehet az Iszlám Állam, vagy más vallásos radikális csoport nevében elkövetett terrortámadásokra számítani, és ezenfelül még az önjelölt, szervezetektől független merénylőkkel is számolni kell.


„Az idegen harcosok emelkedő száma új kihívásokat jelentenek az EU országai számára” – hangsúlyozta. Leszögezte azt is, hogy ugyan a párizsi terrortámadás több terroristája is kihasználta a Törökországon át Európába özönlő menekültáradatot, és hamis útlevéllel, menekültként adták ki magukat, nincsen bizonyítéka az Europolnak arra, hogy bármilyen terrorszervezet szisztematikusan arra használná a menekültválságot, hogy a tömegekkel együtt a saját embereit is átjuttassa Európába.Ugyanakkor az Independent cikke egy brit titkosszolgálati forrást idéz, aki szerint a biztonsági szolgálatoknak virtuálisan lehetetlen lenyomozniuk a potenciális terroristákat abban az esetben, ha azok hamis, az Iszlám Állam merénylői esetében általában szíriai vagy iraki, útlevelet használnak.