EU-s különadó jöhet a menekültáradat miatt

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Egy német lap szerint Brüsszelben és Berlinben már komolyan foglalkoznak az ötlettel. A német pénzügyminiszter kétértelműen válaszolt, a kormányszóvivő viszont tagadja, hogy lenne ilyen terv.


Egy új adó vagy szolidaritási pótlék kivetését fontolgatja az Európai Bizottság vezetése és a német szövetségi kormány, hogy fedezni tudják a menekültkrízis miatt keletkező költségeket – írja Süddeutsche Zeitung szombati száma. A müncheni lap értesülése szerint az üzemanyagok adójára vagy az áfabevételekre rakódhatna a többletteher. Ha a terv megvalósul, ez lenne az első alkalom, hogy az EU jelentős saját bevételre tesz szert.

A befolyt összegből állítólag részben a határőrizetet finanszíroznák, részben támogatnák a tagállamokat, amelyeket súlyosan érint a menekültválság, illetve az úgynevezett biztonságos származási országokban igyekeznének javítani a potenciális menekültek életkörülményein.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a perui Limában, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) éves közgyűlésén a nekiszegezett kérdésre, hogy lesz-e adóemelés, azt válaszolta: egy pénzügyminisztertől ilyesmit soha nem szabad megkérdezni. Szerinte Németországnak van pénzügyi mozgástere, nem szükséges adóemelés, de ez a többi európai országra nem vonatkozik.

A Süddeutsche Zeitung cikkének megjelenése után Steffen Seibert német kormányszóvivő azt közölte: nem terveznek sem adóemelést Németországban, sem EU-s adó bevezetését.