Észt hírszerzőkkel is találkozott a megmérgezett orosz ügynök

Fotó: Kommersant Photo / YURI SENATOROV

-

A britek segítettek megszervezni az európai útjait. Tájékoztatással egészíthette ki jövedelmét.


Európai titkosszolgálatokat láthatott el bizalmas információkkal Szergej Szkripal, mielőtt a megmérgezték – írta a New York Times. A névtelenül nyilatkozó európai források szerint a britek állításával ellentétben Szkripal nem élt visszavonultan az angliai Salisburyben, hanem az orosz kémek tevékenységéről tájékoztatta az európai országokat. A jövedelemkiegészítésről minden bizonnyal a britek is tudtak, sőt, segítséget is nyújthattak.

Szkripal többször járhatott Csehországban, és 2016-ban Észtországot is felkereste. Vasárnap a Respekt is megírta, hogy Szrkipal 2012-ben titokban Prágában járt és találkozott a cseh titkosszolgálatok képviselőivel. A lap szerint Szkripal, akit a brit MI6 1995-ben szervezett be, az eddig feltételezettnél fontosabb posztot töltött be az orosz katonai hírszerzésben. A GRU személyzeti osztályának vezetőjeként kitűnő áttekintéssel rendelkezett Moszkva európai hírszerző hálózatáról.

A New York Times forrásai óvatosabban nyilatkoztak Szkripal észtországi útjáról, és "nagyon érzékeny információnak" nevezték. 2016 júniusában találkozott észt hírszerzők egy csoportjával, de nem tudni, miről beszéltek. A brit titkosszolgálat segített megszervezni az összejövetelt. Útjait a lehető legnagyobb titoktartás övezte, és csak néhány hírszerző tudott róluk. A cseh és észtországi látogatásairól az illetékes titkosszolgálatok nem árultak el részleteket.

Észtország és Csehország korábban a kommunista tömbhöz tartozott, Oroszországhoz való viszonyukon kitörölhetetlen nyomokat hagyott a hidegháború öröksége. A Szovjetuniótól 1991-ben függetlenedett Észtország a többi balti állammal együtt különösen harcias, ha önrendelkezése védelméről van szó.

Szkripal Európában működő GRU-ügynökökről adott információi hasznosnak bizonyultak a cseh titkosszolgálat számára. Bár 1999-ben befejezte tevékenységét a szervezetnél, sok ügynök, akivel együtt dolgozott, máig aktív – írta a New York Times.

Szkripal útjai nem szokatlanok és nem illegálisak, és lehetséges, hogy megmérgezése ezek miatt volt megtorlás.

Szkripal korábban Spanyolországban is dolgozott kettős ügynökként. A kérdésre, hogy az elmúlt években találkozott-e spanyol hírszerzőkkel, a spanyol titkosszolgálat, a CNI szóvivője azt mondta: "ez egy határvonal, amelyet nem léphetünk át". A brit belügyminisztérium szóvivője sem kívánta kommentálni az értesüléseket.