Észlelték az eltűnt egyiptomi repülő vészjelzéseit

Fotó: MARINE NATIONALE / ALEXANDRE GROYER

-

Jelentősen leszűkül az átfésülendő terület. A mentőegységek eddig nem sokat találtak a repülőgép roncsaiból.


Az Airbus vészjelzéseket észlelt abban a körzetben, ahol az egyiptomi utasszállító lezuhant a múlt héten. Ezeket a jeleket nem a gép feketedoboza sugározza. A vészjelzőkből 3 van a repülőn, egy a farokrészben, ahol a repülési adatokat rögzítő berendezés is található – írja a CNN. Jelenleg nem tudni, melyik vészjelző adását észlelték.

Az EgyptAir MS804-es, Párizsból induló járata 11 ezer méteren repült, amikor a Földközi-tenger felett eltűnt a radarok képernyőjéről, pár perccel azután, hogy belépett az egyiptomi légtérbe. A mentőegységek eddig csupán mentőmellényeket, az utasok néhány személyes tárgyát és pár roncsdarabot találtak, de a kutatás még tart.

Az Airbus értesítette az egyiptomi hatóságokat, ők pedig az információt továbbították a kutatást végző csapatoknak. A gyár nem kommentálta a hírt. A jelzések műholdakkal észlelhetők, és az jelenleg nem egyértelmű, hogy az Airbus mikor kapta az értesítést – az adók ugyanis általában a becsapódás után pár órával kezdenek működni, nem pedig napokkal később.

Az információ alapján viszont jelentősen csökken a felkutatandó terület: az egyiptomi és a nemzetközi csapatoknak egy 5 kilométer sugarú kört kell átfésülniük.