Észak-Korea nem alapíthat több céget Pekingben

-

Peking bejelentette, hogy megtiltotta az észak-koreai cégeknek és állampolgároknak újabb vállalatok alapítását Kínában. Az intézkedést az ENSZ által nemrégiben elrendelt nemzetközi szankciók értelmében hozták meg.


Phenjan szombaton három újabb rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki a Japán-tengerbe, miközben nagyszabású amerikai-dél-koreai hadgyakorlatot tartanak a Koreai-félszigeten. Kína, Phenjan fő szövetségese és gazdasági támasza már a múlt héten bejelentette, hogy felfüggeszti Észak-Koreából származó jelentős vas-, ólom- és tengeriélelmiszer-importját, miután februárban már leállította a szénimportot is.

A jövőben tilos lesz észak-koreai beruházóknak vagy vállalkozóknak Kínában új vállalatot alapítani, legyen szó kínai céggel közösen alapított vegyesvállalatról vagy külföldi tőkével létrehozott cégről - áll a kínai kereskedelmi minisztérium által péntek éjjel közzétett közleményben.

Az azonnali hatállyal érvénybe lépő rendelet tiltja a már működő vegyesvállalatok bővítését is. A kínai cégek új észak-koreai beruházásainak engedélyezési kérelmét is visszautasítják – tette hozzá a tárca.

A Phenjan által külföldön alapított cégek – közöttük kereskedőházak vagy éttermek – fontos devizaforrást jelentenek az ország számára.

Az újabb kínai intézkedések az ENSZ Biztonsági Tanácsa által augusztus elején Phenjan ellen meghozott - és Kína, a BT egyik állandó tagja által jóváhagyott - újabb nemzetközi gazdasági büntetőintézkedések keretébe illeszkednek. Az intézkedések célja - amelyeket a Phenjan által júliusban végrehajtott ballisztikusrakéta-kísérletekre válaszul rendeltek el -, hogy évi 1 milliárd dolláros bevételtől fosszák meg Észak-Koreát, ily módon késleltetve atom- és ballisztikusrakéta-programját.