Észak-Korea ismét az USA politikáját támadja

Fotó: MTI/AP / Evan Vucci

-

Washington elégedett volt a phenjani tárgyalásokkal, de az észak-koreai rezsim kitáncolhat a júniusi megállapodásokból.


Észak-Korea szerint a Mike Pompeo phenjani tárgyalásai "sajnálatos" kimenetelűek voltak. A találkozókon Washington egyoldalúan próbálta rákényszeríteni Észak-Koreát arra, hogy feladja atomprogramját, s emiatt "meginoghat az atomfegyver-mentesítést illetően eddig szilárdan vallott" eltökéltségük.

A phenjani közlemény azután jelent meg, hogy az USA külügyminisztere termékenynek nevezte kétnapos phenjani tárgyalásait, amelyek a jóhiszeműség jegyében zajlottak. Pompeo Kim Jong Csollal, az észak-koreai állampárt központi bizottságának alelnökével találkozott.

Pompeo szerint több kérdésben is sikerült nagy haladást elérni, bár egyes területeken még van teendő, amelyet majd munkacsoportokban végeznek el a felek.

Az amerikai és az észak-koreai védelmi minisztérium tárgyalóküldöttsége július 12-én találkozik a két Korea határán fekvő Panmindzsonban, ahol az 1950 és 1953 között vívott koreai háborúban elesett amerikai katonák földi maradványainak hazaszállításáról tárgyalnak majd, valamint az észak-koreai rakétahajtóművek kísérleti telepének felszámolásáról.

Észak-Korea viszont kifejezetten borúlátóan összegezte az amerikai delegáció látogatását. A külügyminisztérium szóvivője közleményében azzal vádolta meg az USA-t, hogy elárulta a Donald Trump és Kim Dzsong Un júniusi csúcstalálkozóját szellemiségét azzal, hogy "egyoldalú és rablásszerű" követeléseket fogalmazott meg. Washington azt szeretné, ha Phenjan teljes egészében, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan módon felszámolná a nukleáris programját.

A phenjani közlemény szerint "nagyon aggasztó" kimenetelűek voltak a Pompeo megbeszélései, mert azok olyan "veszélyes szakaszhoz vezettek, amely miatt meginoghat az atomfegyver-mentesítést illetően eddig szilárdan vallott eltökéltségünk".

"Az elvárásaink és a reményeink az amerikai féllel szemben olyan naivak voltak, hogy az már szinte bolondság" – tette hozzá a szóvivő.