Századvég: erősödtek Gyurcsány hívei

-

A Századvég legújabb kutatása szerint januárban tovább erősödött a Fidesz-KDNP, a Jobbik támogatottsága csökkent. A baloldalon ugyanakkor erősödött a Demokratikus Koalíció szavazóbázisa.


A Századvég Alapítvány pártpreferencia-felmérése szerint az elmúlt hónapok legfontosabb tendenciája a kormánypártok újabb erősödése volt. A Fidesz-KDNP előnye továbbra is stabil az ellenzéki pártokkal szemben, jelenleg a teljes népesség 33 százaléka támogatja.

A Jobbik tovább gyengült, jelenleg 12 százalékon áll. A MSZP-re a lakosság 8, a Demokratikus Koalícióra 7 százaléka voksolna, az LMP-t 5, az Együttet pedig 1 százalék támogatja. Egyéb pártokra a lakosság 2 százaléka szavazna. A bizonytalan szavazók aránya január végén 32 százalék volt.

A Századvég kutatása szerint a biztos szavazó pártválasztók körében is erősödtek a kormánypártok. Ebben a körben 45 százalék voksolna a Fidesz-KDNP-re, 22 százalék a Jobbikra, míg 14 százalék az MSZP-re.

A korábbiaknál több százalékponttal magasabb az eredmény a DK számára: a biztos szavazók 10 százaléka választaná egy most vasárnapi parlamenti választáson a Demokratikus Koalíciót. 5 százalék az LMP-re, 2 százalék az Együttre voksolna.

Más politikai pártokra a biztos szavazók összesen 2 százaléka szavazna, ezek támogatottsága (például a Liberálisok, a Párbeszéd Magyarországért (PM), és a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa)) egyenként nem éri el az 1 százalékot.

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatása január 22-26. között készült, ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdeztek meg. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el attól az eredménytől, amelyet az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése hozott volna.