Erdogan: Törökország akár be is engedheti Európába a menekülteket

Fotó: MTI/AP/DPA / Uli Deck

-

Recep Tayyip Erogan török elnök arra figyelmeztetett európai uniós vezetőket, hogy "eljöhet az idő, amikor Törökország megnyitja nyugati határait az Európába tartó menekültek előtt". Korábban azzal fenyegetőzött, hogy busszal szállítják majd az öreg kontinensre a menekülteket.


A politikus egy ankarai rendezvényen elmondta, Donald Tuskot, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnökét, valamint Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét figyelmeztette e lehetőségre.


Erdogan beszédében felszólította az ENSZ-t, tegyen erőfeszítéseket a szomszédos Szíriában zajló vérengzés - Erdogan szerint etnikai tisztogatás - megakadályozása érdekében. A politikus úgy vélte, a szíriai válság nem oldható meg biztonsági és repülési tilalmi övezetek kialakítása nélkül.

Nem ez az első hasonló kirohanása a török elnöknek, korábban egy kiszivárgott dokumentum szerint úgy fogalmazott, hogyha kell, akkor busszal szállítják majd a menekülteket Európába.


600 ezer új menekült jöhet

Hatszázezer szíriai érkezhet a török határra az újabb menekülthullámmal, ha folytatódnak a szíriai kormányerők és Oroszország légicsapásai - mondta Erdogan. A török elnök hangsúlyozta: véges a türelme a szíriai helyzet láttán és egy adott ponton "megteszi majd a szükséges lépéseket".

Erdogan szerint olyan megoldást kell keresni, amely a Szíriából útnak indulókat hazájukban tartja. Ahelyett, hogy az ENSZ instrukciókkal látja el Törökországot, lépjen közbe Szíriában - tette hozzá.