Ennek a zárva tartásról szóló népszavazási kezdeményezésnek annyi

-

A Kúria szerdai végzésében helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését, amelyben az NVB megtagadta a vasárnapi zárva tartással kapcsolatos népszavazási kérdése hitelesítését. A népszavazási kérdést még Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke nyújtotta be.


A Kúria döntése azt is jelenti, hogy megszűnt az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó kérdés eddigi védettsége, és be lehet nyújtani új kérdést, amelyet az NVB elbírálhat. Az NVB az elsőként beadott kérdést fogja elbírálni.

Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke január 7-én nyújtotta be az „Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet zárva legyen?” kérdést tartalmazó aláírásgyűjtő ívét. Annak a hitelesítését azonban a Nemzeti Választási Bizottság január 23-án megtagadta. Az NVB ugyanis megállapította, hogy a benyújtott népszavazási kérdés lényegében arra irányul, hogy minden üzletnek vasárnap kötelezően zárva kell tartania, vagyis a kérdés e megfogalmazásában egy érvényes és eredményes népszavazás esetén olyan jogalkotásra kötelezné az Országgyűlést, amely valamennyi üzlet vonatkozásában a vasárnapi zárva tartás kötelezettségét írja elő.

A testület azt is megállapította, hogy a kérdés - a szervező által benyújtott megfogalmazásban - semmilyen lehetőséget nem ad a jogalkotó számára jogszabályi kivételekre, így a népszavazás eredményének az Országgyűlés csak úgy tudna eleget tenni, ha valamennyi üzlet vonatkozásában tiltottá tenné a vasárnapi nyitva tartás lehetőségét. Az NVB szerint egy ilyen kötelezés a vállalkozáshoz való jog aránytalan korlátozását jelentené.

Az NVB arra is hivatkozott, hogy a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének, mivel a kérdésről a választópolgároknak úgy kellene döntést hozniuk, hogy nem volna egyértelmű, az eredményes népszavazás milyen változásokat okozna a hétköznapi élet során. A testület arra is utalt, hogy a például a betegellátásban résztvevők vagy a közlekedők esetében az üzletek teljes körű vasárnapi zárva tartásának a bevezetése felveti az emberi méltóság és az emberi élethez való jog sérelmét is.


Az NVB döntése ellen Szepessy Zsolt felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához, ebben kérte az NVB határozatának megváltoztatását, és arra hivatkozott, a kérdés a választópolgárok számára egyértelmű. Csakhogy a Kúria szerdán hozott végzésében az NVB határozatát helyben hagyta. És mivel a népszavazásról szóló törvény szerint egy kérdés benyújtása után már csak akkor nyújtható be azonos tárgyú kérdés, ha az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedett, ezért most már újra elő lehet terjeszteni a kérdést.