Emléktáblát avatott Balog Zoltán Dachauban

Forrás: Flickr

-

A magyar kormány emléktábláját avatta fel Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a bajorországi Dachauban, az egykori náci koncentrációs tábor területén kialakított emlékhelyen.


A miniszter az MTI-nek elmondta, hogy idén emlékeznek meg a tábor felszabadításának 70. évfordulójáról. A magyar kormány azért választotta június 18-át az emléktábla leleplezésére, mert éppen 71 évvel ezelőtt érkezett meg Magyarországról Dachauba a zsidókból, cigányokból, politikai üldözöttekből álló első fogolyszállítmány. A tábla minden Magyarországról elhurcolt áldozatnak emléket állít – hangsúlyozta a miniszter.

Az emlékünnepségen jelen volt Ludwig Spaenle, a bajor kormány oktatásért, kultúráért felelős államminisztere, Charlotte Knobloch, a müncheni és felső-bajorországi zsidó hitközség elnöke, több túlélő, valamint Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke. Ennek kapcsán a miniszter megemlítette: Ács Tamás nagyapját annak idején Dachauban gyilkolták meg, amit a család 2007-ben véletlenül fedezett fel az ottani regiszterben.

Balog Zoltán az emléktábla-avatási ünnepségen mindenekelőtt az emlékezés kultúrájáról beszélt. Utalt arra, hogy ezzel kapcsolatban vannak viták, és fontosnak nevezte, hogy egyszerre tudjuk lefolytatni a vitákat a megfelelő emlékezésről, de ezzel egy időben az áldozatoknak megadjuk a megfelelő tiszteletet.

A miniszter beszédében elmondta, hogy az emlékezés kultúrájában Magyarországnak negyven év lemaradása van, hiszen két diktatúra terhét cipeljük. A kommunista diktatúra megakadályozott bennünket abban, hogy tisztességes módon szembesüljünk a náci diktatúrával – jelentette ki Balog Zoltán, kiemelve, hogy ebből fakadóan bőven van tennivalónk.