Emberöléssel vádolják a magatehetetlen palesztint lelövő izraelit

-

Emberölés és kötelességszegés miatt vádat emeltek a katonai bíróságon a sebesült palesztin késelőt nagyjából egy hónapja, Hebronban agyonlövő izraeli katona ellen. A magatehetetlen palesztin megöléséről videó is készült.


Kevesebb mint egy hónappal ezelőtt Hebronban két palesztin merénylő késsel támadt egy határőr katonára. Közelharc alakult ki, a katonát közepesen súlyosan megsebesítették, ezután egy őrhelyen álló másik katona rálőtt a merénylőkre. Az egyiket azonnal megölte, a másik viszont magatehetetlenül feküdt az utcán, amikor egy kis idő elteltével egy katona felemelte a fegyverét, és fejbe lőtte.

Az izraeli hatóságok később letartóztatták azt a katonát, aki a jelek szerint a már ártalmatlanná tett merénylőt lelőtte, miután a palesztin közösségi médiában nyilvánosságra hozták az ezt dokumentáló videofelvételt. A katonai ügyészség gyilkosság vádjával indított vizsgálatot, de végül csak az enyhébb emberölés vétkével nyújtotta be a palesztin merénylőt lelövő katona elleni vádiratot. Az ügyészség szerint a palesztin késelő sebesülten a földön feküdt, és lelövése idején nem veszélyeztette a katonát és környezetét. A vádlott a viszont megközelítette és közelről fejbe lőtte a palesztin késelőt. A jaffói katonai hatóság szerint a lövést leadó katona tettével jogilag indokolatlanul megsértette a katonai szabályzat tűzparancsra vonatkozó eljárását. Az ügyészség az eljárás folytatásáig a vádlott fogva tartását kérte.Ügyvédje szerint viszont megfelelően járt el a katona, mert nem lehetett benne bizonyos, hogy korábban ártalmatlanná vált a palesztin támadó. Szerinte ezt bizonyítja, hogy az eseményt rögzítő videofelvételen a késelő mozgására és egy testén lévő robbanószerkezetre figyelmeztető hangokat lehet hallani. Az ügyvéd a katona szabadon engedését kérte a bírósági eljárás idejére, mert szerinte nem jelent veszélyt senkire. Az emberöléssel vádolt katona családja nagygyűlést is tervez keddre Tel-Aviv legnagyobb terére, amelyen a férfi szabadon engedését követelik. Ezen az eseményen többek közt részt vesz Izrael egyik legnépszerűbb énekese, Éjál Golán is.

A katona gyilkossággal történő megvádolása széleskörű bírálatot váltott ki az izraeli jobboldalon. Naftali Bennet oktatási miniszterrel az élen azzal vádolták a hadsereget, hogy nem nyújt támaszt a nehéz körülmények között harcoló katonáknak. Az ügyben heves társadalmi viták folytak a közösségi médiában, ahol az izraeliek jelentős része a lövéseket leadó katona mellé állt.