Elveszítette a kvótapert Magyarország

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy Magyarország semmiképpen sem fogad be menedékkérőket.


Elutasította az Európai Bíróság a menedékkérők tagállamok közötti elosztását szolgáló uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák keresetet – ismertette ítéletét a luxembourgi testület.

"A bíróság teljes egészében elutasítja a Szlovákia és Magyarország által előterjesztett kereseteket" – áll a tizenöt fős nagytanács ítéletét részletező közleményben. A dokumentum szerint a kvóták hatékonyan és arányosan hozzájárulnak Görögország és Olaszország terheinek csökkentéséhez, ezért alkalmasak a kitűzött célok elérésére.

Az EU Tanácsa 2015 szeptemberében minősített többséggel, többek között Szlovákia és Magyarország ellenszavazata ellenében döntött arról, hogy Olaszországból és Görögországból 120 ezer "nyilvánvalóan nemzetközi védelemre szoruló" embert kell áthelyezni az EU többi tagállamába.

Budapest és Pozsony 2015 decemberében fordult az Európai Bírósághoz.


Növelnék a kvótát?

A magyar és a szlovák keresetet elutasító ítélet után az Európai Bizottság a menekültáthelyezési program megduplázását előirányzó javaslatot készít – írja a Politico. A lap szerint a testület azt fontolgatja, hogy 40 ezerre emeli az Európán kívülről befogadandó menekültek számát.

Margarítisz Szkínász, a Bizottság szóvivője a Twitteren tagadta és hamisnak nevezte az értesülést.