Elveszik-e a nádpálcát Kövér Lászlótól?

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

Pénzzel, szómegvonással, beszólással fegyelmezi a renitens képviselőket a házelnök, volt olyan, amit maga is megbánt. Egy LMP-s panasz miatt már a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is vizsgálja, meddig mehet el Kövér László a rendfenntartásban – vagy nézőponttól függően a véleménynyilvánítás korlátozásában. A meghallgatás szerdán volt, döntés fél-egy év múlva várható.


Az utóbbi évek egyik legnagyobb parlamenti balhéja a földtörvény megszavazásakor, 2013 nyarán volt: jobbikos politikusok az elnöki pulpitusra menve próbálták megakadályozni a szavazást tavaly februárban, az LMP pedig egy aranytalicskában földet tolt a miniszterelnöknek. Több politikust kitiltottak az ülésről, a teljes Jobbik frakciót és több LMP-st megbüntettek, az Országgyűlés harmadával csökkentette egyhavi tiszteletdíjukat a tiltakozás miatt.

Emiatt még 2013-ban több LMP-s politikus a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, szerintük a parlament elnöke büntetéssel akarja kordában tartani véleménynyilvánítási szabadságukat, és úgy vélik, ezt nem lehet önkényesen megtenni.


Az ominózus eset


Szél Bernadett a VS.hu-nak azt mondta, első fokon a strasbourgi bíróság nekik adott igazat, az állam viszont fellebbezett, így most a bíróság Nagykamarája tárgyalja az ügyet. Szerdán volt a meghallgatás, ahol a kormány képviselőitől a bírók megkérdezték, mi alapján dől el, mi a súlyos rendbontás, van-e hatékony jogorvoslat.

Szél szerint a kormány erre azt mondta: akkor van szankció, ha a képviselő elhagyja a helyét. A politikus úgy véli, ezzel a kormány ellentmondott Kövér gyakorlatának: tőle ugyanis hétfőn úgy vonták meg a szót, hogy a helyén állva mutatott fel egy táblát. A bíróság előtt ők azzal érveltek, nincs hatékony jogorvoslat, a szankciók aránytalanok. Szél szerint „Kövérék csúszós lejtőn vannak, kiszámíthatatlan, meddig folytatódik a korlátozás.”

A tárgyaláson részt vett az Igazságügyi Minisztérium államtitkára is. A tárca közleménye szerint is arról beszéltek a kormány képviselői, hogy a házelnök kizárólag akkor javasolta pénzbírság kiszabását, mikor az országgyűlési helyüket elhagyták a képviselők – tehát az ülés rendjét megzavarták –, pusztán molinó használata miatt nem büntetett, így Kövér nem következetlen. A kormány szerint a képviselőknek megvan a joguk, hogy véleményüket szabadon kifejezzék, és azzal is érveltek, hogy többet beszélt az ellenzék a parlamentben, mint a kormányoldal.

Döntés az ügyben fél-egy év múlva várható.Kövér László parlamenti fegyelmezési gyakorlata többször is téma volt a sajtóban.

A kormányváltás után megalakult az Országgyűlési Őrség, aminek a híre akkor borzolta ugyan a kedélyeket, de eddig soha nem vetették be, még a földtörvény szavazásakor sem. Kövér csak fenyegetőzött azzal, hogy egy-egy renitenskedőt kivezettet velük. A Köztársasági Őrezredből kivált őrségnek egyébként sokkolója, sőt, mostanra bilincse is van, ezeket viszont a képviselők ellen nem használhatják.

A földtörvényes szavazás után fél évvel nyújtották be a parlamentnek az országgyűlési törvénynek azt a módosítását, ami még nagyobb lehetőséget adott a ház aktuális elnökének a rendfenntartásra.Eszerint szemléltetni „tárgyi, képi vagy hanghordozó útján” (vagyis táblát felmutatni, ) csak előzetes engedéllyel lehet, és szankciók járnak azért, ha a felszólaló megsérti ezt a szabályt, az országgyűlés tekintélyét vagy valaki mást, illetve fizikai erőszakkal fenyegetőzik, megakadályozza más kivezettetését. Ha egy ülésszakon belül ez többször előfordul, egyre hosszabb időre tilthatják ki a képviselőt.

Ha a felszólaló „nyilvánvalóan indokolatlanul eltér a tárgytól”, ugyanabban a vitában feleslegesen ismételgeti saját vagy más beszédét, és a felszólítás ellenére sem szorítkozik a lényegre, akkor is megvonják tőle a szót.Bírság, kitiltás, beszólás - egyszerre

Az eddigi egyik legsúlyosabb összbüntetést akkor szabták ki, amikor az erőműbővítésről szóló tavaly februári szavazáson megafonnal szirénázott az LMP. Végül a fideszes Szakács Imre öntött egy pohár vizet a megafonba, hogy csönd legyen. Az akció összesen 800 ezer forintba került a képviselőknek, pluszban Kövér még le is idiótázta őket. Aznapra az éppen elnöklő Jakab István ki is tiltotta őket az ülésnapról.


Paks elleni tiltakozásSzimpla kitiltás...

Novák Előd jobbikos politikust idén június elején tiltotta ki Kövér László az ülésről, mert többször is bekiabált Rétvári Bence államtitkár felszólalása alatt. Biszku Béla nyugdíja volt a téma, Novák nem türtőztette magát. „Viselkedjen úgy, mintha a parlamentben ülne, és nem egy kocsmában!” – utasította helyre Kövér, majd megszavaztatta kizárását a képviselőkkel. Nováknak nem kellett elhagynia az üléstermet, de nem szólalhatott fel. A Jobbik szerint Kövér házszabályellenesen járt el.

A szocialista Ujhelyi Istvánt az ülésvezetéstől tiltotta el, Ujhelyi szerint azért, mert egyszer kommentálta az Orbán Viktor miniszterelnök és Rogán Antal közötti kérdésváltást.


A képviselőket az előző ciklustól lehet büntetni, eddig több milliós bírságot szedtek be. Az ATV 2013-as cikke szerint addig Kövér összesen 20 milliós pénzbüntetést szabott ki. Az első megbüntetett Szanyi Tibor volt, méghozzá ezért:Szanyi Tibor egyhavi tiszteletdíjának a harmadát vonta meg emiatt Kövér László. A képviselő nem akart fizetni, de igazából ez mindegy is: a büntetést ugyanis egy idő után levonják a fizetéséből.


Novák Előd Jobbikos politikus kirívóan sértő kifejezés („szocionista”) miatt is kapott bírságot. Miután többször is használta, többet is.

Az előző ciklusban a – a többek között – „trafikmutyi ellen” molinóval tiltakozó PM-eskenek is fizetniük kellett, 70-70 ezer forintot. Visszaesők voltak, azért kaptak magasabb bírságot.


Akciózó képviselők - galéria


Néha elég az elcsendesítés

Legutóbb az LMP akciója miatt büntetett Kövér László: megvonta a szót a képviselőtől. Szél Bernadett felszólalása közben ugyanis ő és párttársai molinókkal tiltakoztak.


„Sürgősen rakják el a bohóckodásra utaló papírokat” – mondta Kövér, majd elnémította a képviselő mikrofonját. Szél tovább beszélt, majd mikor Kövér ismét rászólt, hogy megvonta a szót, és felszólította a képviselőket, üljenek le, azonnal engedelmeskedtek.


LMP, tiltakozás, parlament


Kövér László Ujhelyi Istvántól is megvonta a szót. Ugyanilyen büntetést kapott Novák Előd is, aki évekkel ezelőtt hangosbeszélőn szólalt fel, őt Latorcai János fegyelmezte.


Beszólással elintézve

Kövér László gyakran fegyelmez verbálisan, kétségkívül ez a legszórakoztatóbb formája a képviselők rendszabályozásának. Ebből nem csak az ellenzéknek jut, bár azért az alábbi videón visszakézből kapott az MSZP is.A folyamatosan bekiabáló, hangoskodó Novák Elődöt és a szocialista Gőgös Zoltánt is azzal fegyelmezte:


Képviselő úr, duguljon már el!

Kikelt már az üléstermi étkezés ellen is („az, hogy esznek is az ülésteremben, meg isznak is, összetévesztik a büfét az ülésteremmel, az mégiscsak túlmegy minden határon”), de Orbán Viktor miniszterelnökre nem szólt rá, amikor a miniszterelnök megevett egy csokit. Nem is akármilyet, a Dohánykereskedelmi dolgozók szakszervezete a papíron lévő családi fotókkal próbálta elérni, hogy a képviselők ne szavazzák le a dohánytörvényt.

Kövér párttársaira is rászólt már – legutóbb épp hétfőn. Nem derült ki pontosan, ki akar beszélni, ezért odaszólt, legközelebb tájékoztassák időben, „ne a testbeszédből kelljen kiolvasnom, ki szólal fel” - idézi a hvg.hu.Volt viszont olyan beszólása is, amit maga is megbánt. A házelnök Schmitt Pál köztársasági elnök lemondó beszéde után utasította helyre az államfő beszéde alatt bekiabálókat. A beszéd után azt mondta, „engedelmükkel hozzátenném azt, ha már az elmúlt napokban a méltóságról és méltatlanságról hosszú vita kerekedett a sajtóban, hogy az önmagában méltatlan, hogy a tőlem balra helyet foglaló képviselő hölgyek és urak egyáltalán itt ülhetnek az országgyűlésben” – utalt a szocialistákra 2012-ben Kövér László.

Ezért pár órával később elnézést kért.


A best of - a diktátorozó Vadainak kért egy pohár vizet