Elutasították Julian Assange fellebbezését, továbbra is körözik

Fotó: Europress/AFP/DPA/Angelika Warmuth / Europress/AFP/DPA/Angelika Warmuth

-

A svéd legfelsőbb bíróság nem vonja vissza az Assange elleni elfogatóparancsot, amit nemi erőszak vádja miatt rendeltek el. A bíróság nem fogadta el az ausztrál férfi fellebbezését, aki, hogy elkerülje kiadatását Svédországnak, 2012 óta Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodik. Most itt tervezik kihallgatni a WikiLeaks alapítóját.


Assange tagadja az ellene felhozott vádakat. Szerinte Stockholm csak azért vádolja nemi erőszakkal, hogy majd kiadhassa őt Washingtonnak, amely felelősségre akarja vonni 250 ezer titkos amerikai diplomáciai irat kiszivárogtatása miatt.


A svéd legfelsőbb bíróság hétfői közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy határozatában szerepet játszott a svéd ügyészség márciusi döntése, miszerint jobb megoldás hiányában és az idő rövidsége miatt Ecuador londoni nagykövetségén hallgatnák ki a WikiLeaks-alapítót. Egyelőre nem tudni, mikor lesz a kihallgatás.

A svéd testület szerint a jelenlegi helyzetben nincs miért felfüggeszteni a 2010-ben Assange távollétében elrendelt elfogatóparancsot. A fellebbezés ügyében határozó öt bíró közül egy helyezkedett ettől eltérő álláspontra.

Per Samuelson, a WikiLeaks-alapító ügyvédje csalódottságának adott hangot a hétfői bírósági döntés miatt. „Természetesen csalódottak vagyunk, szerintünk a legfelsőbb bíróság hibásan kezeli az ügyet" - nyilatkozott a Reutersnek Samuelson.

Assange kérését az ellene elrendelt elfogatóparancs érvénytelenítésére korábban már első fokon és fellebbviteli szinten is elutasították.


A svéd hatóságok a WikiLeaks két egykori önkéntesének feljelentése alapján körözik az ausztrál férfit, egyikük nemi erőszakkal, a másik szexuális zaklatással vádolja a kiszivárogtató portál alapítóját. Assange a bűncselekményeket állítólag 2010 augusztusában követte el, amikor Svédországban járt.

Az amerikai diplomáciai iratok kiszivárogtatása miatt az Egyesült Államokban akár halálbüntetés is várhat Assange-ra.