Lezuhant a Párizsból Kairóba tartó repülőgép

-

Az EgyptAir gépe 11 300 méter magasan repült, amikor nyoma veszett. Az egyiptomi hatóságok szerint a tengerbe zuhant.


Eltűnt a radarernyőről csütörtök hajnalban az EgyptAir egyiptomi légitársaság Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata – közölte a légitársaság. A repülőgép 59 utassal és 10 fős személyzettel a fedélzetén szerdán 23.09 órakor szállt fel Párizsból, és kairói idő szerint 2.45 órakor veszett nyoma.

Az egyiptomi légügyi tárca szerint a repülő lezuhant. Roncsait még nem találták meg.


A reptéren már a tévéstábok gyülekeznek


A légitársaság szerint 2 órával a radarkapcsolat elvesztése után észlelték a gép egyik berendezésének vészjelzését – írja a Guardian. Az egyiptomi hadsereg azonban cáfolta, hogy bármilyen jelzést észleltek volna. A görög és brit sajtó arról ír, hogy egy görög hajó legénysége "lángokat látott" a levegőben, nagyjából akkor, amikor eltűnt a repülő.

Az EgyptAir először azt a tájékoztatást adta, hogy a repülő mintegy 130 kilométer megtétele után, nagyjából 10 percre az egyiptomi légtértől tűnt el, majd ezt pontosítva azt írta: eltűnése előtt a repülőgép 15 kilométert tett meg Egyiptom légterében. Az utolsó ismert adatok szerint a gép 11 300 méter magasan repült.

A flightradar24.com járatkövető honlap adatai szerint az eltűnt utasszállító egy 2003-ban gyártott Airbus A320-as, utolsó ismert helyzete pedig a Földközi-tenger fölött volt. A honlap adatai szerint utolsó ismert sebessége körülbelül 990 kilométer/óra volt.


Itt tűnt el a gép


A légitársaság azt írta, hogy a mentő- és kutatóegységek már elindultak, hogy kiderítsék, mi történt az eltűnt repülővel. Az al-Ahram című egyiptomi lap úgy tudja, hogy a gép pilótái nem adtak le vészjeleket.

Az egyiptomi fegyveres erők megkezdték a kutatást, és a művelethez csatlakozott egy görög C-130-as szállítógép, valamint egy felderítőrepülő is. Egy görög fregatt tart oda, ahol a gépet utoljára észlelték, valamint helikopterek állnak készenlétben egy görög szigeten – írja a BBC.


A gép eltűnése miatt a francia kormány válságülést tart – közölte a francia elnöki kabinet. Francois Hollande már beszélt az egyiptomi elnökkel, esz-Szíszivel, és megállapodtak, hogy a két ország közösen vizsgálja az MS804-es járat eltűnésének körülményeit. Franciaország kész repülőket és hajókat küldeni a térségbe, hogy segítsenek a kutatásban.

Semmi sem zárható ki - mondta Manuel Valls francia kormányfő a repülő lezuhanásának okairól. Az eltűnés időpontjában jó repülési viszonyok voltak a térségben, és még 20 percnyi út volt a kairói reptérig.

A személyzet utoljára az eltűnés előtt tíz perccel lépett kapcsolatba az irányítótoronnyal. A légi közlekedési minisztérium szerint nem adott le vészjelzést, bár vannak meg nem erősített hírek arról, hogy a pilótafülkében füstöt észleltek.