Eltűnik a sótartó a menzákról

-

Január 1-jétől életbe lép a közétkeztetési rendelet. Só-, cukor- és zsírmegszorítás következik.


Eredetileg már szeptemberben akarták bevezetni az új szabályokat, csak azért halasztották januárra, hogy elég időt hagyjanak a felkészülésre.


A közétkeztetésben, tehát az óvodákban, iskolákban, idős- és szociális otthonokban, valamint a kórházakban tilos lesz magas - 30 százaléknál több - zsírtartalmú húskészítményt felhasználni, szénsavas vagy cukrozott üdítőt adni, vagy az asztalra só- és cukortartót tenni.
A tejhez sem adható cukor, és a teához is csak kevés, ezenkívül csökkenteni kell az ételekben a só adagját is az előző évi mennyiség 10 százalékával.
A változások itt még nem érnek véget: a bölcsődékben nem kaphatnak a gyerekek bő zsiradékban sült ételt, például sült krumplit. A hat évesnél kisebb gyerekek ételeibe sertés- és baromfizsír sem kerülhet.
Étkezések között víz és ásványvíz adható, a 18 éven aluliak nem kaphatnak teán és kakaón kívül más koffeintartalmú italt.
A rendelet értelmében tejföl és tejszín kizárólag ételkészítéshez használható, és csak állományjavításra vagy ízesítésre lehet felhasználni sótartalmú ételport, leveskockát, ételízesítő krémeket vagy pasztákat.


Változatosabb lesz az étrend

A rendelet szerint egymást 20 egymást követő nap főétkezéseiben egy ételsor csak egyszer fordulhat elő. Állati eredetű fehérjeforrást, vagyis húst, tojást vagy tejet, illetve tejterméket minden főétkezésnek, bölcsődei étkeztetés esetén az egyik kis étkezésnek is tartalmaznia kell.

Ha az ellátás egész napos, mint például a szociális otthonokban vagy a kórházakban, akkor személyenként legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, négy adag zöldséget (a burgonya nem számít) vagy gyümölcsöt és két adag gabonaalapú élelmiszert (az egyik teljes kiőrlésű) kell biztosítani. A napi összes energiamennyiség legfeljebb 30 százaléka származhat zsiradékból, a hozzáadott cukortartalom pedig a napi összes energiamennyiség legfeljebb 8 százalékát teheti ki.


Sótartó helyett figyelmeztető felirat

Bár az asztalokon és annak közvetlen környezetében nem lehet só és cukor, "kifejezett kérésre" azért adható. De hogy elvegyék tőle a kedvet, a só vagy cukor kihelyezési, illetve átadási helyén "jól olvashatóan" fel kell tüntetni a „A túlzott sófogyasztás magas vérnyomást, szívinfarktust és agyvérzést okozhat! A túlzott cukorfogyasztás elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet!” szövegű figyelmeztető feliratot. Kicsik számára ez képpel is helyettesíthető.


Európában a magyarok a legkövérebbek, igaz ez a felnőttekre és a gyerekekre egyaránt. Az elhízás pedig első számú kockázati tényezője olyan krónikus betegségeknek, mint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás.

A túlzott cukor-, zsír- és sófogyasztás szintén növeli ezeknek a betegségeknek, és így a szívinfarktusnak és az agyi érkatasztrófáknak a kockázatát; az ezek miatti halálozásban Magyarország szintén az elsők között van Európában.