Eltörték egy német utas karját a reptéren a magyar rendőrök

Fotó: AFP / PÖRNECZI BÁLINT / AFP / PÖRNECZI BÁLINT

Intézkedés közben eltörték egy német férfi karját a rendőrök a Liszt Ferenc repülőtéren szerdán. Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint a német férfi nem tett panaszt, így eljárás sem indult a rendőrökkel szemben.


Az esetről hvg.hu számolt be leírva, hogy a reptér egyik női alkalmazottja kérte a beavatkozást, mert állítása szerint a férfi a kezére ütött. Az utas ezt tagadta. Az utas ügyvédje szerint eltúlzott volt a rendőrök fellépése. A hatvanéves német férfi a WizzAir reggeli járatával akart elutazni Budapestről Dortmundba, ám végül egy nappal később darabosan eltörött, felkötött karral jutott haza, számol be a hírportál. Gerő Tamás, az utas ügyvédje azt mondta a hvg.hu-nak, a férfit a beszállókártya ellenőrzés után a repülőtéri alkalmazott a biztonsági őrhöz küldte, mert szerinte kellett volna egy címke a kézipoggyászára, a biztonságiaktól azonban nem kapott ilyet. Ezután a német utas nem akart újra sorba állni és besétált a váróterembe, ami nem tetszett az alkalmazottnak, így a férfi után ment, s szóváltást követően dulakodni kezdtek, ami miatt a jegy is elszakadt. Eközben a reptér munkatársnője szerint a német állampolgár ráütött a kezére, ami közfeladatot ellátó személy elleni erőszaknak számít, emiatt hívta a rendőröket. A férfi feleslegesnek tartotta az intézkedést, mert úgy vélte, semmit sem követett el, és azt állítja, nem is ütött rá a hölgy kezére. Az utas szerint a rendőrökkel nem lehetett kommunikálni, csak annyit hajtogattak „Come! Come!”, amikor elindult a repülőgépe felé, de azt nem közölték, miért kellene maradnia. „Az öt rendőr végül a férfit gumibotot használva leteperte, megbilincselték a kezét, mégpedig úgy, hogy közben eltörték a karját – mondta az ügyvéd. A német férfi elismerte, hogy nem kellett volna otthagynia a rendőröket, de az intézkedést feleslegesnek tartotta, és eltúlzott arányúnak. Az utast egyébként őrizetbe vették, és közfeladatot ellátó személy elleni erőszakkal gyanúsították meg, de a kihallgatás után el is engedték. Mivel a férfi karját meg kell műteni, kártérítési igénnyel fognak élni” - idézi a lap az utas ügyvédjét.


A rendőrség szerint

A rendőrök által hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazásokat a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztálya vizsgálja ki, de Simon Richárd szóvivő azt mondta a hvg.hu-nak, egyelőre nem kaptak semmilyen jelzést az ügyben. A rendőrség úgy reagált a történtekre, hogy az  intézkedéssel szemben „az intézkedés alá vont személy panaszt nem tett” . A rendőrség kommunikációs szolgálata azt írta, hogy emiatt a rendőri intézkedés miatt büntető és/vagy fegyelmi eljárás sem indult, a kartörés ellenére sem. A lap ugyanakkor emlékeztet arra, hogy a rendőrnek írásos jelentést kell készítenie a kényszerítő eszköz használatáról a parancsnokának, a felettesnek pedig ki kell vizsgálnia, az intézkedés jog- és szakszerű volt-e, egyáltalán szükség volt-e rá, és a kényszerítő eszköz használata arányos volt-e. A hírportál által megszólaltatott szakértő hozzátette azt is, hogy súlyos testi sértés esetén  - márpedig a kéztörés annak számít - hivatalból eljárást kell indítani. A német férfi egyébként utólag még tehet panaszt.