Feloldották a blokádot a ligetvédők

Fotó: Mudra László

-

A ligetvédők már nem egységesek a munkálatok megakadályozásában.


A ligetvédők egy csoportja megakadályozta, hogy a Liget-projekt miatt elbontott Hungexpo-épületek törmelékét szállító teherautók elhagyják a helyszínt. Az utat eltorlaszolók összeszólalkoztak azokkal a Ligetvédőkkel is, akik a beépítés ellen demonstrálnak. A tüntetők egy része ugyanis megegyezett az építkező céggel, hogy a törmelék elszállítását nem fogják megakadályozni.

Reggel hét óta blokád alatt van a volt Hungexpo területére vezető út - ezen közlekednének a törmeléket szállító teherautók. Az építési területen kívül 5 teherautó vesztegel.


Vannak, akik nem akarják elengedni a teherautókat


A kormányhivatal képviselői a helyszínre mentek, mivel az aktivisták már napok óta jelezték, hogy a bontásra ítélt épületek azbesztet tartalmaznak és azok bontása és szállítása életveszélyes lehet. A helyszínen történt vizsgálatok után a jövő hét keddjére ígértek eredményt. A VS.hu munkatársának a fuvarosok azt mondták, hogy a teherautókon csak törmeléket szállítanak, és abban nincs azbeszt.

A Greenpeace azt kérte a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-t, hogy ők is mintát vehessenek a munkaterületen, amit egy független laboratóriumban vizsgáltatnának be, ám erre mindeddig nem érkezett válasz.


A helyszínen megjelent az Azbesztmentes Szövetség is, akik a helyszínt bejárták és azt mondták, hogy a kivitelező céggel folytatott egyeztetés alapján megfelelőnek látják az azbeszt kezelésének a módját. Az egyeztetést követően a Ligetvédőket is meggyőzték a munkálatok biztonságáról, ezért az aktivisták feloldották a blokádot a teherautók elől.


A Városliget Zrt. azt mondta, hogy a bontásból eredően az azbesztpalának tűnő anyagot már azonosították és az előírásoknak megfelelően körbekerítették. A munkát az érintett területen felfüggesztették, szálló azbeszt porról pedig nem volt tudomásuk.

A VS.hu írta meg, hogy a Hungexpo bontásából származó hulladékokat elszállították egy fóti telephelyre. Az írásunk után a Pest Megyei Kormányhivatal vizsgálhatja a hulladéklerakás ügyét - írja Dunakeszi Post.