Először szólaltak meg és meglepőt mondtak az MTA migrációs kutatói

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Elkészült az első elemzés, amely szerint évekig nem várható, hogy a menekültek beáramlása lelassul. A jövőben letelepedési ösztönzőkre is szükség lehet a magyarországi munkaerőhiány enyhítésére – áll a tanulmányban, amely szerint a kormánynak intézmény- és támogatási rendszert kellene létrehoznia a menekültek fogadására.


A kutatók eredetileg a menekültek beilleszkedését vizsgálták, és bár sikeresnek találták a 2010–2014 közötti integrációt, azt is megállapítják, hogy az ideérkezőknek csak nagyon kis százaléka maradt végül Magyarországon. Ugyanez igaz azokra is, akik 2015-ben jöttek, ezért inkább „az új migrációs hullám eredetének és szerkezetének vizsgálatát és a munkapiaci hatások feltárását kísérelték meg” – írják.

A menekültek között megnövekedett a szíriaiak, csökkent viszont az afgánok aránya, és sok az egyedülálló fiatal férfi, akik feltehetően nemcsak a háború elől menekülnek, hanem a jobb élet reményében próbálnak szerencsét Európában – állapítja meg az elemzés, amely szerint ez azt is jelenti, hogy az érkezőknek van szakképzettségük, és valóban dolgozni akarnak.

Javaslatuk szerint a kormány


hozza létre azt az intézmény- és támogatási rendszert, amely képes a Magyarországon maradni akaró menekültek nagyobb csoportjainak fogadására. Mégpedig azzal, hogy a nyelvoktatás és szakképzés rendszerét ésszerű mértékű megélhetési támogatásokkal egészíti ki azok számára, akiktől megalapozottan várható a sikeres beilleszkedés.

A tanulmány megjegyzi, hogy ismert a kutatók előtt a „kormányzat igen óvatos álláspontja az ázsiai vagy afrikai országokból érkező bevándorlók magyar társadalom általi fogadtatásával és munkaerőpiaci beilleszkedésével kapcsolatban”. Ettől függetlenül úgy gondolják, hogy letelepedési ösztönzőkre is szükség lehet a magyarországi munkaerőhiány enyhítésére.


A migrációs kutatócsoport

A szeptemberben létrehozott csoport tagja az MTA három kutatóközpontja öt intézetének csaknem harminc földrajztudósa, kisebbségkutatója, jogásza, közgazdásza, valamint regionális kérdésekkel foglalkozó szakembere, akik a Belügyminisztérium kérésére szervezik és végzik a migrációs folyamatokkal kapcsolatos, részben már korábban megkezdett kutatásokat.

Munkájukat Török Ádám, az MTA főtitkára vezetésével egy hetente ülésező bizottság irányítja. Tagjai Fazekas Károly, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont főigazgatója, Körösényi András, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont főigazgatója, Papp Z. Attila, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetének igazgatója és Kocsis Károly, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézetének igazgatója.

Ez volt az a kutatócsoport, amelyről a NOL.hu azt írta, hogy tagjainak tilos megszólalni a kutatásokról; az MTA azonban cáfolta ezt, és azt közölte: csak arra kérték őket, hogy az után nyilatkozzanak a témáról, miután az első eredmények – a most ismertetett tanulmány – már rendelkezésre állnak.