Előrehozott választások lesznek Törökországban

Fotó: MTI/EPA / TOLGA BOZOGLU

-

Recep Tayyip Erdogan török államfő hivatalosan is bejelentette hétfő este, hogy előrehozott parlamenti választásokat rendeznek az országban.


Erdogan azután adott ki erről közleményt, hogy konzultált Ismet Yilmaz parlamenti elnökkel. Az államfői hivatal meg nem nevezett tisztségviselői szerint az elnök kedden, helyi idő szerint délelőtt 11 órakor találkozik Ahmet Davutoglu kormányfővel, és felkéri, hogy több politikai erő bevonásával alakítson ideiglenes kormányt, amely a november 1-jén esedékes választásokig irányítaná az országot.


Törökországban júniusban voltak parlamenti választások, de a kijelölt határidőig - vasárnapig - a politikai erők nem tudtak kormányt alakítani. A júniusig kormányzó Igazságosság és Fejlődés Pártja (AKP) elvesztette parlamenti többségét, az ellenzéki pártok viszont elutasították, hogy koalícióra lépjenek vele. Davutoglu miniszterelnök csütörtökön már felajánlotta, hogy ideiglenes kormányt alakít a parlamenti pártok részvételével, kivéve a kurdok érdekeit képviselő HDP-t. Elemzők szerint Erdogan az új választástól azt reméli, hogy pártja, az iszlamista alapokon álló AKP ismét abszolút többséget szerez.