Posztapokaliptikus határzár és hadsereggel fenyegetőző szerbek

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A kedd 0 órától életbe lépő magyar törvényi szigorítások és a röszkei vasútnál eddig nyitott határ lezárása új helyzetet teremt a menekültválságban. Hétfőn rendőrök, lovasrendőrök és a katonák szállták meg a környéket, és délután már nem engedték be a menekülteket az eddigi átjárón, amelyet egy vagonból és szögesdróttal eszkábált torlasszal zártak le. Közben Szerbia jelezte, esze ágában sincs asszisztálni a magyar kormány tervéhez, és nem fogja hagyni, hogy visszatoloncolják hozzájuk a menekülteket. Ausztria és Szlovákia is bekeményített, bevezetik az ellenőrzést a magyar határon. Itt végigolvashatja a nap eseményeit.


23:57

Svédország nem zárja le határait

MTI

Stefan Lofven svéd miniszterelnök hétfőn kizárta, hogy országa akár átmeneti jelleggel lezárja határait az európai menekültválság miatt. Lofven a Stockholmba látogató Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján közölte: megérti Németország döntését a határellenőrzések visszaállításáról, de nem látja okát annak, hogy Svédország is hasonlóképpen járjon el.


„Bizakodó vagyok, amikor azt hallom, hogy egyesek többet akarnak tenni (a menekültválság kezelése érdekében), de ugyanakkor aggódom is, hogy mások nem akarják vállalni felelősségüket” – fogalmazott a kormányfő a svéd közszolgálati televízió beszámolója szerint. A svéd miniszterelnök úgy vélte, hogy idén akár egymillió menekült is érkezhet a kontinensre.

Lofven és Schulz a menekültválság közös európai megoldásáról egyeztetett. Az Európai Parlament elnöke azt hangsúlyozta: nemcsak 120 ezer menekült befogadásáról van szó, hanem hosszú távú megoldást kell találni a menekültkérdésre. Azt is kijelentette, hogy Németország döntése a határellenőrzés visszaállításáról csak átmeneti megoldás.

Németország mellett Svédország a menedékkérők egyik legfőbb célországa. Tavaly az Európai Unió tagállamai közül a lakosság arányát tekintve Svédországban adták be a legtöbb menedékkérelmet az Eurostat adatai szerint.


23:32

Szerbia a hadsereget is bevetheti, hogy megakadályozza a menekültek visszatoloncolását

Bordás Gábor

A szerb kormány szerint ugyanis ők már nem felelnek azokért, akik átmentek Magyarországra, így nem fogadják vissza azokat a migránsokat, akiket a magyar állam visszaküldene. Márpedig a magyar kormány éppen erre készül. Ebből még komoly bajok lehetnek. Részletek erre.


22:41

Ostyáni János


22:30

Nyugodt az este a horgosi határátkelőnél

Kránicz Bence

Az MTI tudósítója szerint nyugodt volt a helyzet a horgosi régi határátkelőnél hétfő este, néhány órával a magyar határvédelmi szigorítások életbelépése előtt. A menekültek kisebb csoportokban érkeztek az átkelőhöz, ahova a szerb hatóságok irányították őket. Itt bővebben olvashat a történésekről.


22:04

Tuzson: keddtől regisztrációs pontokon adható be a menedékkérelem

Kránicz Bence

Regisztrációs pontokon adhatják be menedékkérelmüket a határ mentén az érkezők keddtől - mondta Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője az M1 aktuális csatornán hétfő este. A szóvivő hangsúlyozta: abban az esetben azonban, ha valaki Szerbia felől érkezik, amely biztonságos harmadik országnak számít, és ott még nem adta le a kérelmét, akkor azt a magyar hatóságok "azonnal el fogják utasítani", legalábbis a magyar szabályokból ez következik.


A menekültek ellátásáról azt mondta: a szerb hatóságok és "adott esetben a magyar hatóságok" közös feladata lesz, ez akkor dönthető el, ha látják, hogy hány ember van az adott területen. "Amit a humanitárius hozzáállás megkövetel, azt a magyar hatóságok meg fogják tenni" - jelentette ki a szóvivő. (MTI)


21:30

Magyarország már nem ellenzi a közös uniós menekültpolitikát?

Kránicz Bence

Az Index helyszíni értesülései szerint a belügyminiszterek brüsszeli találkozóján három tagállam ellenzi továbbra is a közös menekültpolitika új elemeit, de Magyarország nincsen köztük. A francia és a német belügyminiszter közlése szerint arról is megegyeztek, hogy 120 ezer menedékkérőt osszanak szét az EU-s tagállamok között.


21:28

Kránicz Bence

Pintér Sándor


21:25

Még nem ellenőrzik a határt az osztrákok

Kránicz Bence

Korábban beszámoltunk róla, hogy Ausztria a németországihoz hasonló ellenőrzést fog bevezetni a magyar határon. Osztrák híradások szerint azonban az esti órákig a bejelentett ellenőrzés nem kezdődött meg. Minderről itt írtunk bővebben.


21:25

Így várakoztak a menedékkérők a határon

Kránicz Bence


20:46

Félezer menedékkérő várakozik a belépésre Röszkénél

Kránicz Bence

A mintegy százméteres sor nagy része Szerbiában van. Az érkezők rendben várják, hogy a magyar rendőrök 5-10 tagú csoportokban beengedjék őket az országba. A várakozók között vannak nők, gyerekek és férfiak egyaránt.


A menekültek szerb területről folyamatosan érkeznek az átkelőhöz, a vajdasági Horgos központjáig buszok szállítják őket, onnan gyalog teszik meg az utolsó néhány kilométert a magyar határig. A régi röszkei határátkelőhelyet elsősorban az autópályáról letiltott járművek használhatták, hétfő kora este azonban lezárták a forgalom elől. A migránsokat egy rendőrségi tolmács tájékoztatja a teendőkről.


20:43

Egészségügyi szempontból is komoly kihívás a menekülthullám

Kránicz Bence

A jelenlegi nagy európai bevándorlási hullámra "regionális, globális és átfogó" közegészségügyi választ kell adni - jelentette ki hétfőn Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Irodájának igazgatója a litván fővárosban. A részleteket itt olvashatja.


20:24

Erőt sugalló biodíszletek

Bordás Gábor

És hogy mit fognak csinálni a határra ezrével levezényelt, gépfegyveres katonák, akiknek a törvény szerint semmilyen hatáskörük nincs bármilyen intézkedésre. Hát elrettentenek. Részletek erre.


20:23

Mostantól a régi röszkei átkelő a menekülteké

Köves Pál

Röszkén két közúti átkelő van. Az újat használják az M5-ösön érkező, illetve az arra ráhajtó kocsik, teherautók, a régit eddig a pályáról kitiltott járművek vehették igénybe, de helyettük most a menekülteket fogadják itt, kis csoportokban.

Ők eddig zömmel a Röszke közelében vezető vasúti sínen jöttek be Magyarországra, de ott mostantól megszűnt az átjárás, a kerítésrendszeren tátongó lyukat ma egy vasúti vagonból készült kapuval zárták le, az erről készült videót alább láthatják, vagy itt.


20:01

Videó a Mad Max-vagon érkezéséről

Horváth Dániel


19:23

Helyére tolták a posztapokaliptikus harci járművet

Szabó András

Most zárták le a kerítést Röszkén az úttorlaszként funkcionáló, szögesdrótokkal felszerelt vagonnal, amely helyszíni tudósítónk szerint gigantikus konténerre emlékeztet. A vagon harmadát tolták át a szerb oldalra, a nagyobbik része Magyarországon maradt.


19:20

Ostyáni János


19:14

Húsz kilométeren torlódnak az autók az M15-ösön

Kránicz Bence

Az autóúton nagyon lassú a haladás Szlovákia felé, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri a sofőröket, hogy aki Szlovákiába szeretne eljutni, már Komárom-Esztergom megyében lépje át a határt, aki pedig Ausztriába készül, válassza a jánossomorjai, vagy a soproni határátlépési pontokat.


A rendőrség délután óta tereli az autókat az M1-es autópálya 165-ös kilométerénél az M15-ös autóútra, miután az osztrák hatóságok hétfőn 13 óra 50 perctől mindkét irányban lezárták a sztrádát Hegyeshalomnál a menekültáradat miatt. (MTI)


19:00

Máris érkezik a Mad Max-vonat, ami el fogja torlaszolni a határt

Szabó András

A rendőrök ezért hátrébb terelték az újságírókat.


18:47

Orbán: Magyarországon nem lesz menekülttábor

Kránicz Bence

A miniszterelnök a TV2-nek adott interjújában jelentette ki, hogy nálunk nem jöhet létre a menekülteket segítő hotspot. Itt írtunk erről egy kicsivel hosszabban.


18:39

Röszke: az orosz tévé órákig élőben mutatta a lezárt határt

Köves Pál


18:35

Már csak az ellenőrzött átkelőponton jöhetnek a menedékkérők

Kránicz Bence

migráció, Röszke, Katonák, rendőrök a szerb-magyar határon, kerítés, műszaki határzár, feltartóztatott menekültek


18:26

Varga Mihály akár a költségvetést is átírná a menekültválság miatt

Kránicz Bence

Annyira megnövekedtek a honvédelmi és belbiztonsági kiadások, hogy félő, a jelenleg más területekről átcsoportosított összeg nem lesz elég. A nemzetgazdasági miniszter szerint pedig egyelőre nem lehet látni a menekülthullám végét. Erről itt írtunk bővebben.


18:17

A németeknél is voltunk már nem biztonságosak

Köves Pál

2013-ban Németországban több bíróság is ugyanazzal az indokkal tiltotta meg Magyarországról átszökött afgán menekültek visszatoloncolását, mint ma egy osztrák bíróság. Annak idején például a Stuttgarter Zeitung foglalkozott részletesen az üggyel.


17:38

Az osztrák bíróság szerint Magyarország nem biztonságos a menekülteknek

Kránicz Bence

Az osztrák közigazgatási bíróság hétfőn másodfokon azzal az indoklással állította le egy afganisztáni menekült kitoloncolását, hogy Magyarország nem biztonságos hely a menekültek számára. Itt írtunk erről bővebben.


17:23

Már a lovasrendőröket is kivezényelték a záródó határ mellé

Szabó András

Már majdnem befejezték a kerítést. Egyre több a rendőr, a helyszínen lévő tudósítónk szerint 40-50-en lehetnek, és folyamatosan terelik a menedékkérőket a hivatalos átkelőponthoz.


17:23

Kránicz Bence

migráció, Röszke, Katonák, rendőrök és büntetés végrehajtás munkatársai a szerb-magyar határon, kerítés, műszaki határzár


17:17

Pintér Sándor eközben Brüsszelben tárgyal

Kránicz Bence

A migrációs helyzet kezeléséről kezdtek rendkívüli tanácskozást hétfő délután Brüsszelben az uniós tagállamok belügyminiszterei.


Johanna Mikl-Leitner osztrák tárcavezető a megbeszélésekre érkezve közölte, hogy országa Németország példáját fogja követni, ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést, ami pár órán belül meg is kezdődhet, és erről hivatalosan értesítik Brüsszelt Robert Kalinák szlovák belügyminiszter rámutatott, hogy a szlovák-magyar határon nem állították vissza a határellenőrzést, mindössze fokozták a rendőri jelenlétet; nem állítanak meg minden autót, csak azokat, melyek gyanúsak.


17:11

Kránicz Bence

Pintér Sándor


17:03

Menekültek tartanak a határátkelő felé a szerb oldalon

Ostyáni János

migráció, Röszke, menekültek a szerb-magyar határon, kerítés, műszaki határzár, határátkelőhely


16:52

5000 szír menekültnek adnának munkát a csehek

Kránicz Bence

Mintegy 5000 szír menekültet tudnának foglalkoztatni a cseh cégek - közölte Jaroslav Hanák, a cseh Ipari és Közlekedési Szövetség elnöke hétfőn Brünnben, a nemzetközi gépipari vásár megnyitóján. Szerinte a szírek csehországi alkalmazásának feltétele, hogy megfelelő képzettséggel rendelkezzenek és tiszteletben tartsák a cseh törvényeket. Erről itt olvashat bővebben.


16:44

Már feltartóztatják a menekülteket

Szabó András

Miközben épül a kerítés a sínek mellett, a sorfalban álló rendőrök már nem engedik át a menekülteket a határon a megszokott ponton, hanem a régi röszkei átkelőponthoz irányítják, hogy ott ellenőrizzék őket. Miután helyenként hosszasan magyarázzák nekik a helyzetet, a menekültek jobb híján elindulnak a kerítés mentén, a szerb oldalon.


16:37

Már a sínek mellett is húzzák fel a kerítést

Szabó András

Eddig körülbelül 20-30 méterre csak a póznák voltak felállítva a magyar-szerb határon áthaladó vasúti sín mellett, délután négy után azonban egy csomó ember – büntetés-végrehajtás feliratú pólókban és egy rendőrsorfal védelmében – itt is elkezdte kifeszíteni a kerítést. Így mindössze egy egy-két méteres rés marad szabadon, ide teszik majd a vélhetően egy vagonból és szögesdrótból barkácsolt tolókaput, ahol regisztrálják majd a menekülteket.


16:35

Bordás Gábor

migráció, Röszke, Katonák, rendőrök és büntetés végrehajtás munkatársai a szerb-magyar határon, kerítés, műszaki határzár


16:32

Nyugaton a helyzet...

Köves Pál

Vámosszabadiból jelenti a Kisalföld, hogy a terület szinte teljesen kihalt, szinte szellemkastéllyá változott, de újabb sátrakat telepítenek az udvarra, ami azt jelzi, hogy nagy tömeg elszállásolására készülnek. Szentgotthárdra, ahol a hétvégén nyílt menekülttábor, érkeztek menekültek, de – mint korábban Vámosszabadin – azonnal továbbállnak Ausztriába, ami nem nehéz feladat, lévén nagyon közel a határ. A lap úgy tudja, a túloldalon Grazba szállítják őket. A Kisalföld szerint a hegyeshalmi vasútállomáson most csend és nyugalom honol, de ez nem lesz így sokáig, mert több mint ezer fős csoportot várnak Röszkéről.


16:30

Szinte kiürült Szerbia

Kránicz Bence

Becslések szerint legfeljebb kétezer migráns tartózkodik jelenleg Szerbia területén, az ország szinte kiürült - fogalmazott Csikós László szerbiai szociálisügyi államtitkár hétfőn Belgrádban.


A belgrádi buszpályaudvar melletti parkban is lényegesen kevesebben voltak hétfő délben a korábbi napokban megszokottnál, az MTI tudósítója a helyszínen alig valamivel több mint száz migránst számolt össze, és a sátrak száma is megcsappant. Az illetékesek szerint ennek két oka van, egyrészt a görög hatóságok több ezer menedékkérőt tartóztattak fel, másrészt azok, akik már Szerbiában voltak, elindultak a szerb-magyar határ felé, illetve már át is jutottak azon.


Csikós László információi szerint több ezer migráns van jelenleg Görögországban, átjutásukat egyelőre lassítják a hatóságok, de bizonyára hamarosan ők is megérkeznek. Mint mondta, csak becsült adatok vannak a Görögországban tartózkodók számáról, de állítólag már öt komphajó szállítja a migránsokat a görög szigetekről a szárazföldre, egy komphajón pedig kétezer ember fér el. Egy fordulóval tízezren szállíthatók át, két nap alatt tehát akár a sokat emlegetett húszezres tömeg is megérkezhet a szárazföldre. (MTI)


16:28

Felfigyelt Röszkére a vietnami média is

Köves Pál


16:08

A Fidesz és Berlin eltérően értelmezi a német lépéseket

Köves Pál

A német kormány megváltozott magatartása igazolja azokat az intézkedéseket, amelyeket Magyarország tett a határvédelem szigorítása érdekében – jelentette ki az Országgyűlés fideszes alelnöke, Gulyás Gergely hétfőn, a röszkei határátkelőnél. A német kormányszóvivő szerint viszont Németország az ideiglenes határellenőrzés bevezetésével „nem váltott irányt a menekültválságban követett politikájában, továbbra is betartja emberiességi és jogi kötelezettségeit, ami azt is jelenti, hogy változatlanul fogadja a területére érkező menedékkérőket”


16:07

A fegyvereres katona most a legnagyobb látványosság

Szabó András

Bár továbbra is folyamatosan érkeznek Szerbiából a menekültek, tömegjelenetek már nincsenek, olajozottan zajlik az elszállításuk Röszkéről. Helyszíni tudósítónk szerint jelenleg körülbelül 150-200 migráns van a gyűjtőpontnál, míg az út mentén több mint negyven busz várakozik, hogy elvigye őket valamelyik táborba. Olykor feltűnik egy-egy 20-25 főből álló katonacsoport, sisakban és gépfegyverekkel haladnak a kerítés mentén, médiastábokkal a nyomukban. A civilek, segélyszervezetek egyelőre szintén nagy számban vannak a helyszínen, vizet és gyümölcsöt osztogatnak az érkezőknek , de többen azt mondták, este hazamennek, az új szabályok életbe lépése után ugyanis itt már nem tudnak mit tenni. Többen pedig azt tervezik, hogy áttelepülnek a a határ szerb oldalára, és ott próbálnak majd segíteni a menekülteknek.


16:06

Ostyáni János

migráció, menkültek, magyar katonák a szerb határnál, Röszke


16:04

Ferenc pápa: Az öregedő Európát a bevándorlók tarthatják életben

Kránicz Bence

A pápa két katolikus egyházi rádiónak is interjút adott, amelyekben a menekültekkel szembeni szolidaritás fontosságáról beszélt. Hangsúlyozta: a mostani menekülthullámot nem lehet leválasztani a világ számos más részét, például Ázsiát is érintő bevándorlás problémájáról. Az egyházfő úgy fogalmazott, hogy a migráció "csak a jéghegy csúcsa". Ferenc pápa nyilatkozatáról itt olvashat bővebben.


15:20

Húszezer menedékkérő érkezhet Horgosra éjfélig

Kránicz Bence

A szabadkai Pannon RTV beszámolója szerint már délelőtt is legalább tucatnyi, menekültekkel teli autóbusz érkezett a településre, és folyamatosan érkeznek a járművek Belgrádból, Szabadkáról és Magyarkanizsáról. A legtöbben értesültek arról, hogy Magyarország keddtől szigorít a határvédelmen, ezért igyekeznek minél hamarabb átjutni.


Arról viszont sokan nem tudnak, hogy Németország ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést, és így már a célországba is nehezebben tudnak bejutni - tette hozzá a Pannon RTV. (MTI)


15:15

És tényleg hosszabb a piros vonal, azaz a sor Hegyeshalomnál

Köves Pál


14:45

Megint lezárták az M1-est Hegyeshalomnál

Kránicz Bence

Ismét lezárták az osztrák hatóságok az M1-es autópályát Hegyeshalomnál - tájékoztatott honlapján a Magyar Közút Zrt. A 13 óra 50 perckor életbe lépett határzár a Magyarországról ki- és belépő forgalmat egyaránt érinti.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya közölte: Hegyeshalom irányába a 165-ös kilométernél Rajka irányába az M15-ös autóútra tereli a forgalmat a rendőrség.


14:40

Magyarázza a határzárat a német kormányszóvivő

Kránicz Bence

Németország nem váltott irányt a menekültválságban követett politikájában, továbbra is betartja emberiességi és jogi kötelezettségeit, ami azt is jelenti, hogy változatlanul fogadja a területére érkező menedékkérőket - mondta a német kormányszóvivő hétfőn Berlinben.

Steffen Seibert tájékoztatóján elmondta: a német kormány mindig az adott helyzetnek megfelelően jár el, az utóbbi napok fejleményei révén kialakult helyzet pedig szükségessé tette a határellenőrzés ideiglenes visszaállítását. Ez nem a határok lezárását jelenti, és azt sem, hogy változtak volna a kormány tevékenységét meghatározó alapelvek - hangsúlyozta a szóvivő.

Németország továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy a "közös európai válasz a megoldás" a menekültválságra.


14:02

Határellenőrzés? Gyanúsan nő a sor Hegyeshalomnál mindkét irányban

Köves Pál


13:49

A brit miniszterelnök szíriai menekültekkel találkozott egy libanoni táborban

Köves Pál


13:45

Már délig több mint 5000 bevándorló érkezett

Köves Pál

Hétfőn délig 5353 illegális bevándorló érkezett a szerb-magyar határszakaszon Magyarországra - közölte az MTI megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata. Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy az új törvényi szigorítások és a Csongrád megyei határszakasz teljes lezárása előtti napon valóban rekordszámú menekült érkezhet Magyarországra. A hétvégén érkezőkel együtt Idén már 191 702 illegális bevándorlót regisztrált a rendőrség.


13:40

Lengyelország is bevezetheti a határellenőrzést

Köves Pál

Lengyelország bármilyen veszély esetén ellenőrizni fogja a határait - közölte hétfőn a lengyel miniszterelnök. Ewa Kopacz arról is beszámolt, hogy közölte Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével: Lengyelország nem fogadja el a Bizottság által javasolt kvótákat, amelyek alapján automatikusan elosztanák a menekülteket a tagországok között.


13:31

Ez történt délelőtt Röszkénél – az orosz tévé korábbi élő közvetítése

Köves Pál


13:29

Ausztria és Szlovákia ellenőrizni kezdi a magyar határt

Schultz Antal

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter bejelentette, ahogy tudják, elkezdik ellenőrizni a magyar határátkelőhelyeket, és ugyanígy döntött a szlovák kormány is. Bővebben itt olvashat erről.


12:52

Rogán: Kiderült, hogy Orbánnak van igaza

MTI

A Fidesz frakcióvezetője szerint ezt a hétvége eseményei világosan bebizonyították. Rogán Antal kijelentette, a miniszterelnök által megszabott legfontosabb feladat, hogy elsőként az ország és Európa határait kell megvédeni. A migrációs válság kezelése csak akkor lehetséges, ha Európa képes eldönteni, hogy kit akar és kit nem tud befogadni. A Rogán azt is mondta: meggyőződése, hogy a Dublin 3-as rendelet ebben a formában megbukott, azt szinte csak Magyarország tartja be, így mindenképpen szükséges a nemzetközi egyezmények újragondolása.


12:52

Érkeznek a hírek az EU-s belügyminiszterek délutáni találkozójáról

Schultz Antal

A lett belügyminiszter nem megy el Brüsszelbe, mert a kormánykoalíció tagjai nem tudták még eldönteni, mit is képviseljenek.


Eközben Francois Hollande francia elnök bejelentette, Németországgal közös álláspontot fogalmaztak meg a csúcsra. Minél előbb regisztrációs pontokat akarnak létrehozni Magyarországon, Görögországban és Olaszországban.

Részleteket itt olvashat.


12:37

A Századvég szerint a lakosság nagyobb szigort vár

Köves Pál

Hónapról hónapra többen állnak ki a bevándorlást érintő törvények szigorítása mellett, a lakosság döntő része rendkívül aggasztónak tartja az illegális bevándorlók Magyarországra áramlásának problémáját és 82 százalékuk szigorúbb megoldásokat vár - derült ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából. Részletek itt.


12:25

Vonatokkal szállítják a nyugati határra a menekülteket

Schultz Antal

A röszkei gyűjtőállomásról és a két idegenrendészeti előállító helyről buszokkal szállítják el a menekülteket. A buszok csak a röszkei vasútállomásig mennek, ahol különvonatokkal viszik el őket Vámosszabadiba.


Nemrég indult el egy 16-20 vagonos vonat, de állítólag már három másik is elment korábban. Bővebben erről itt olvashat.


12:25

Schultz Antal

migráció, menekültek, vonat szállítja el a migránsokat, Röszke

Vonatokkal szállítják el a menekülteket Röszkéről


12:25

Fokozott ellenőrzés az egész országban

Köves Pál

Ne csodálkozzanak, ha mostantól bárhol az országban igazoltatják a rendőrök, átvizsgálják ruházatát, járművét – ugyanis Papp Károly országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el az ország egész területére. A rendőrség honlapján közzétett közlemény szerint a rendőrség Magyarország teljes közigazgatási területén hétfő déltől szeptember 30-án 24 óráig fokozott ellenőrzést hajt végre, amelynek célja a közrend és a közbiztonság fenntartása, a bűncselekmények és a szabálysértések számának visszaszorítása, a jogellenes cselekmények megakadályozása.


12:19

Rogán Schengent és a mozgásszabadságot félti

MTI

A következő napokban Magyarország határainál dől el, hogy Európa meg tudja-e védeni határait - hangoztatta sajtótájékoztatóján Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője szerint a vasárnapi berlini döntés rámutat, hogy ha Európa nem képes a külső határok védelmére, akkor veszélyben van a legfontosabb belső szabadságjog, a schengeni egyezmény és ezzel együtt a magyarok mozgásszabadsága is. Rogán arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy tegyék félre a "bukott brüsszeli politikát támogató nyilatkozatokat" és támogassák a határvédelemmel összefüggő, még hátralévő döntéseket jövő héten az Országgyűlésben.


12:03

Készül a tolókapu Röszkén?

Köves Pál

A SzegedMa.hu tudósítója azt látja Röszkén, hogy BV-sek folyamatosan flexelnek egy nagy vagont, elég valószínű – tippel a riporter –, hogy ebből lesz az a bizonyos tolókapu, vagy legalábbis a zár tartószerkezete a röszkei vasúti átjárónál, amelynél mindmáig özönlöttek a menekültek Szerbia felől.


11:54

Orbán előtt esküdtek a próbaidős határvadászok

Köves Pál

Bár tanulmányaikat még nem fejezték be, a „rendkívüli helyzetre tekintettel” 863 – határvédelmi feladatra küldendő – próbaidős rendőr tehette le esküjét Orbán Viktor előtt a budapesti Hősök terén. A miniszterelnök azt mondta az eseményen, hogy szívre és izomra egyaránt szükségük lesz: „Legyenek emberségesek, de megalkuvás nélkül tartassák be a törvényeinket!”


11:45

Zavar a cseh kormánykommunikációban

Köves Pál

Korábban a cseh belügyminiszter bejelentette, hogy ellenőrzik az osztrák határt, a külügyminiszter meg azt, hogy nem. Az alábbi videó perdöntő lehet a kérdésben.


11:43

Így zajlik az ellenőrzés a cseh-osztrák határon

Köves Pál


11:40

Magyar embercsempészek rendőrkézen

Köves Pál

A Bács-Kiskun megyei rendőrök az elmúlt 24 órában 6 magyar állampolgárt fogtak el, akik a megalapozott gyanú szerint illegális bevándorlóknak nyújtottak segítséget. Részletek a police.hu-n.


11:32

Most épp nincs élő tévéközvetítés Röszkéről

Köves Pál

Véget ért, de legalábbis szünetel az orosz tévé élő közvetítése a röszkei vasúti átjáróból. Eddig azt lehetett látni, kisebb-nagyobb csoportokban folyamatosan érkeztek a menekültek Szerbia felől. Éjféltől ezt a „rést” elvileg betömik a magyar hatóságok, a sínek fölé zárható kaput ígértek, amely teljessé teszi a környéken felhúzott kerítéskomplexumot.


11:27

2200 katonát vet be Ausztria

Schultz Antal

Az osztrák kancellár Werner Faymann, és helyettese, Reinhold Mitterlehner alkancellár rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy akár 2200 katonát vezényelnek két órán belül a határra. Feladatuk a rendőrség támogatása humanitárius segítésben és a határ ellenőrzésében.


11:24

Emelték a tétet a németek

Schultz Antal

Sigmar Gabriel (SPD) német alkancellár bejelentette, hogy a belügyminisztériumuk előzetes előrejelzése mégsem helyes. Eddig úgy kalkuláltak, hogy idén 800 ezer menekült érkezik az országba, most már azonban úgy gondolják, egymillióan is lehetnek.


11:20

Orbán Viktor jelenlétében tettek esküt a határra készülő próbaidős rendőrök

Köves Pál

próbaidős rendőrök eskütétele, Hősök tere, Orbán Viktor

Ez az a próbaidős állomány, amelyet a Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatóságának állományába neveztek ki.


11:17

Az ENSZ szerint sürgős cselekvés kell

Köves Pál

Sürgős cselekvésre szólította föl Európa vezetőit a nemzetközi menekültválság rendezése érdekében az ENSZ emberi jogi főbiztosa, a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén hétfőn elmondott nyitóbeszédében. Zeid Raad al-Husszein szerint a tagországok politikai elitjének és polgárainak körében is növelni kell a menekültek iránti szimpátiát. Szakítani kell a menedékkérők fogva tartásával és a rossz bánásmód gyakorlatával, különösen a gyermekek és azok esetében, akik a háború és az üldöztetés ellen menekülnek, például Szíriából - hangsúlyozta a főbiztos.


11:04

Nem árt érdeklődni indulás előtt

Köves Pál

A Kisalföld.hu adta hírül: az osztrák autópálya-üzemeltető (Asfinag) szóvivője nem zárta ki, hogy a nap további részében ismételten lezárják majd a határt, tájékoztatása szerint mindez attól függ, hogy lesznek-e emberek az autópályán.


10:44

Zárás előtti utolsó nap: így jönnek a menekültek a röszkei sínen

Köves Pál


10:44

Íme, egy katonai Hummer a kerítésnél

Köves Pál

Katonák és rendőrök a magyar-szerb határon, Röszke, Hummer


10:39

Katonai Hummerek Röszkénél

Köves Pál

Öt teherautónyi katona érkezett Röszkére, felfegyverzett katonai Hummerek is látni – számolt be az M1 helyszíni tudósítója, aki azt nem tudta megmondani, a katonákat miért vezényelték ki.


10:36

AFP: Az EU katonai fellépésről döntött a mediterrán embercsempészek ellen

Köves Pál


10:27

Dugók a bajor határnál

Köves Pál

Az ideiglenesen visszaállított határellenőrzés miatt a német hatóságok szerint a 8-as autópályán a Salzburg mellett, a határ német oldalán fekvő Bad Reichenhall térségében mintegy három kilométeres, a 3-as autópályán Passaunál hat kilométeres kocsisor torlódott fel a határellenőrzés miatt. Joachim Herrmann bajor belügyminiszter hétfőn közölte, hogy „legalább még hetekig” folytatják majd a menekültválság miatt vasárnap elrendelt ellenőrzéseket Ausztria és Németország határán.


10:21

Már eltűnt a piros vonal, azaz a sor is a pályán

Köves Pál


10:15

Újra nyitva a pálya Hegyeshalomnál

Köves Pál

Újra megindult az autóforgalom a hegyeshalmi autópálya-átkelőn – jelentette be az osztrák rendőrség. A magyar Útinform is megerősítette az infót.


10:13

Ilyet régen láttunk: német határellenőrzés

Köves Pál


10:07

A menekültek miatt van útzár Hegyeshalomnál

Köves Pál

A Die Presse című osztrák lap szerint a hatóságok a várható óriási menekültáradattal indokolták, miért állították le az autópálya közlekedését Hegyeshalomnál, illetve Nickelsdorfnál. A burgenlandi rendőrség szóvivője a lapnak elmondta, éjfél óta mintegy 7000 menekült érkezett Nickelsdorfba Magyarországról.


09:56

Mindenki a menekültüggyel foglalkozik

Köves Pál

A bajor belügyminiszter, Joachim Herrmann szerint hetekig is fenntarthatják az ellenőrzést az osztrák-német határon, Angela Merkel német kancellár viszont hétfő reggel abban maradt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, hogy Európán belül nyitva kell maradniuk a határoknak, és több Európára és szolidaritásra van szükség a helyzet kezeléséhez. A menekültek helyzete Magyarországon életveszélyes káoszba fulladhat – fogalmaz az Amnesty International legújabb közleménye, amely több uniós segítséget sürget Magyarországnak.


09:40

Teljes határzár

Köves Pál

Hegyeshalomnál az osztrák hatóságok ma 9 órától teljes határzárat vezettek be – olvasható az Útinform oldalán. Az M1-es autópályán odaérkező személykocsikat visszafordítják Budapest felé, a kamionok sorban állnak. Az Útinform azt javasolja, hogy az M15-ös autóúton Rajka felé tegyenek kerülőt. Az 1-es főúti határátkelőn változatlanul csak a gyalogosok közlekedhetnek, tehát az autósoknak ez az útvonal sem alternatíva – emlékeztet az Útinform.


09:33

Egyre hosszabb a piros vonal, az osztrák oldalon is!

Köves Pál


09:27

Gondok az autós határátkeléssel

Köves Pál

Az Index jelentette először, hogy az osztrákok nem engedik át az autókat Hegyeshalomnál. A Google Térképen – lásd alább – már növekszik a piros vonal, amely a torlódást mutatja.


09:26

Osztrák pályazár: már a Google Térképen is látszik a növekvő sor

Köves Pál


09:20

Nem vették igénybe a szentgotthárdi gyűjtőpontot

MTI

Vasárnap este 11 óra óta működik a szentgotthárdi ipari parkban felállított gyűjtőpont, ahová eddig több száz migráns érkezett meg, akik szinte azonnal továbbindultak Ausztriába – erősítette meg hétfőn Kazmar Enikő, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az MTI értesülése szerint vasárnapra virradó éjszaka több mint kétezer bevándorló érkezett meg a szentgotthárdi gyűjtőpontra, de miután leszálltak az autóbuszokról, nem a felállított sátrak felé, hanem azonnal Ausztria felé vették az irányt.


08:59

A kormányszóvivő sem tudja, mi vár ránk

MTI

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint nehéz megmondani, hogy mi vár Magyarországra a következő napokban a határ lezárása után. Biztosan nagy lesz a nyomás és a feszültség, de a helyzetet csak a rend helyreállításával lehet kezelni. Kovács a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának azt mondta, egyértelművé vált, hogy nem lehet belülről megvédeni a schengeni rendszert, ezért az európai államoknak minden segítséget meg kell adniuk az unió külső határait képező frontországoknak. Ez a szolidaritás megfelelő formája, nem a kvótarendszer, az ugyanis „értelmetlen és betarthatatlan” – hangsúlyozta.


08:56

Köves Pál

Újra járnak a vonatok Ausztria és Németország között, kivéve a Salzburg–München vonalat. Részletek itt.


08:38

A vasárnap esti tömegjelenetek az orosz tévé tudósításában

Köves Pál


08:25

Köves Pál

Vasárnap 5809 menekült belépését könyvelte a rendőrség, ez minden korábbinál nagyobb létszám. Röszkénél este hatalmas tömeg gyűlt össze, nem sokkal éjfél előtt érkezett 20 busz, azokra tudtak fölszállni, azóta folyamatos a szállítás – jelentette a helyszínről a Délmagyar.hu.