Elmeszelte az ombudsman a szellemi tulajdon hivatalát

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd / MTI/Koszticsák Szilárd

-

A hivatal oldalának gondatlan felépítése miatt jóhiszeműen bejelentést tevőt korábban kizárta a kamara.


Székely László, az alapvető jogok biztosa arra jutott, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) volt az, amelyik nem megfelelő módon járt el a magyar szellemi termékek védelme érdekében. A biztos március 10-én nyilvánosságra hozott jelentésében megállapítja, hogy

„az SZTNH azzal, hogy nem biztosította megfelelően a nem nyilvános bejelentések védelmét, nem tett eleget az alkotmányos tulajdonhoz való jog objektív intézményvédelmi követelményeinek”.
Az ügy előzménye, hogy Pintz György, a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület elnöke a közelmúltban közérdekű bejelentést tett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál arról, hogy az SZTNH honlapján egy informatikai hiányosság eredményeképp több mint egy évig nyilvánosan elérhetőek voltak szabadalmi titkok. Pintz György a VS.hu-nak is beszélt az ügyről, amelynek nyilvánosságra hozatala miatt az SZTNH, ahelyett, hogy vállalta volna a felelősséget és belső vizsgálatot rendelt volna el, fegyelmi eljárást indított Pintz ellen a szabadalmi ügyvivői kamaránál.


A szabadalmi kamara fegyelmi tárgyalásának ítélethirdetése


A fegyelmi tárgyalás eredménye az lett, hogy Pintzet kizárta soraiból a kamara, de anélkül, hogy a védelmét ellátó Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédjének indítványát helyt adtak volna. A kizárást a testület azzal indokolta, hogy Pintz nem járt el lelkiismeretesen, mert a hibáról kizárólag a felügyeleti szervet értesítette, a hibázó SZTNH-t viszont nem. Az ügyben megkerestük Hüttl Tivadart, a bejelentő Pintz György ügyvédjét, aki szerint az alapjogi biztos hivatalának jelentésének számukra legfontosabb megállapítása, hogy igazolja, Pintz közérdekű bejelentőként járt el, amikor az SZTNH felügyeletét ellátó Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz fordult. Az is fontos Hüttl szerint, hogy az alapjogi biztos jelentése is aggályosnak tartja, hogy az a Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamara folytatta le a fegyelmi vizsgálatot és zárta ki a közérdekű bejelentése következtében Pinzt Györgyöt a soraiból, amely Kamara felett a közérdekű bejelentéssel érintett SZTNH látja el a törvényességi felügyeletet. Az alapjogi biztos március 10-én nyilvánosságra került jelentése még Pintz György eredeti beadványára válaszul készült, azóta viszont maga a TASZ is a biztos hivatalához fordult, mivel az ügy kirobbanása óta született meg az a jogszabály amely a közérdekű bejelentőket hivatott védeni. A jogvédő szervezet munkatársai arra kiváncsiak, hogy az alapjogi biztos hivatala mit állapít meg a Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamara (és közvetetten az SZTNH) tevékenységével kapcsolatban, üldözték-e Pintzet. A közérdekű bejelentőket védő új szabályozás ugyanis az alapjogi biztos hivatala számára is új helyzetet jelent, és ez az ügy az egyik első próbája lesz annak, hogy ebben a helyzetben Székely László hivatala miképpen jár el.