Elképesztően szervezett, és óriási biznisz a menekültek utaztatása

Fotó: AFP / ANGELOS TZORTZINIS

-

Görögországtól kísérte a menekülteket Kakuk György újságíró-politikus. Tapasztalatait névtelenül írta le, csak a cikksorozat végén fedte fel inkognitóját. Látta, hogyan segítenek a macedón és szerb hatóságok a migránsoknak átmenni az országon, és hogyan cserél gazdát sok tízezer euró pár óra alatt.


A bevándorlókkal együtt járta be a Görögország-Magyarország útvonalat Kakuk György újságíró-politikus, a DK elnökségi tagja, aki az Átlátszó Világtérkép blogján és az El Camino de Balkan Facebook oldalon írta le tapasztalatait. Az utolsó bejegyzés csütörtöki, pénteken pedig Kakuk, aki az út végéig titkolta kilétét, interjúban összegezte a látottakat az Átlátszón.

Tapasztalata szerint a hivatalos macedón szervek átsegítik a menekülteket Macedónián, és ugyanezt tapasztalta Szerbiában is. A macedón rendőrök megmutatják az utat a zöldhatáron át, Szerbiában pedig autóbuszokkal begyűjtik a menekülteket, és a legközelebbi városba viszik őket. Itt megkapják a 72 órás tartózkodásra jogosító papírt, amivel ingyen lehet továbbutazni északra.

Macedóniába Görögországból érkeznek a menekültek. Azokat, akik nem gyalog mennek, a hivatalos görög busztársaság buszai viszik abba a határ menti faluba, ahonnan aztán Macedóniába indultak tovább. Ez naponta minimum 20 autóbuszt jelent.

Macedóniában a hatóságok hozzáállása gyakorlatilag megszüntette az embercsempészetet, viszont Belgrádból már szervezetten mennek tovább a csoportok, tapasztalta Kakuk. Eredetileg azt tervezte, hogy Magyarországról továbbmegy a menekültekkel Nyugat-Európa felé, hiszen szinte kivétel nélkül mindegyiküknek ez az úti célja.

Erre azonban már nem volt módja, mint mondta, a határtól a csoport, akikkel odáig ment, már nem engedte, hogy velük tartson.


Nem is akartam már akkor tovább velük menni, mert ott már úgy gondoltam, hogy a saját biztonságom szempontjából nem jó, ha túl sokat tudok erről az egészről

- mondta Kakuk, aki szerint csak addig, amíg ő ott ült, sok tízezer euró cserélt gazdát a határon.


A Szíriából, Irakból, Afganisztánból és más közel-keleti országokból érkező menekültek nagy csoportjai többnyire hajókkal, embercsempészek segítségével jutnak Görögországba. Akiknek van rá módjuk, nem maradnak itt, hanem Macedónián, Szerbián és végül Magyarországon át Nyugat-Európa felé igyekeznek.

Magyarországra a Bevándorlási Hivatal adatai szerint 66 788 regisztrált menedékkérő érkezett 2015 első félévében, és ugyanebben az időszakban 54 546 eljárás meg is szűnt, vagyis a kérelmező eltűnt a hatóságok látóköréből.