Elítélték Gröninget, az egykori auschwitzi lágerőrt

Fotó: MTI/MTVA / Ronny Hartmann

-

A német bíróság ítélete kimondja: a 94 éves Oskar Gröning, egykori auschwitzi őr, bűnrészese volt a legkevesebb háromszázezer zsidó meggyilkolásának. Négy év börtönt kap.


Ügyvédje szerint Gröning nem vett részt a tömeggyilkosságban, és a jelenlét a haláltáborban nem elégséges ahhoz, hogy elmarasztalják a terhére rótt bűncselekményekben. A vádhatóság szerint viszont a vádlott az Auschwitz-Birkenauban kifejtett tevékenységével hozzájárult a megsemmisítő táborban meggyilkolt foglyok halálához, anélkül is, hogy aktívan közreműködött volna emberölésben.


A vádlott a haláltábor vasútállomásának peronján - a „rámpán" - teljesített szolgálatot, ahol szelektálták a lágerbe deportált embereket. A vagonokból kihajtott foglyokat itt két csoportra osztották. Az egyikbe a kényszermunkára alkalmatlannak ítélt emberek kerültek, akiket rögtön gázkamrába küldtek. A vádlott eltakarította a holmijukat a rámpáról, hogy a következő szerelvényen érkező foglyok ne sejthessék, mi következik. Ezután átkutatta a csomagokat és a bennük talált pénzt az SS javára tette el. A vádhatóság szerint ezzel hozzájárult a haláltábor gépezetének működtetéséhez, így bűnrészes a tevékenysége ideje alatt meggyilkolt foglyok halálában.Az egyik utolsó élő auschwitzi lágerőr pere még áprilisban kezdődött. Oskar Gröning részletes vallomástételt tett, elismerte, hogy „erkölcsileg bűnrészes” a haláltábor működtetésében. Gröning a lüneburgi tartományi bíróságon elmondta, hogy amikor a náci párt önkéntesekből álló fegyveres szervezete, az SS tagjaként 1942-ben Auschwitz-Birkenauba került, tudomást szerzett arról, hogy a táborban a foglyok meggyilkolására szolgáló gázkamrák működnek. Hangsúlyozta: kétségtelen, hogy „erkölcsileg bűnrészes" a haláltábor működtetésében, és ezért bocsánatot kér.