Elfogták a párizsi túszejtőt

Fotó: EzPzPics

-

A rendőrségi akcióban senki nem sérült meg.


A túszejtő négy órára elbarikádozta magát két tússzal. A kommandósok elfogták, lövéseket nem lehetett hallani a rövid akció alatt. Gérard Collomb belügyminiszter a Twitteren az írta, hogy "az elkövetőt előállították és a túszok már nincsenek veszélyben". A tárcavezető üdvözölte a rendőri erők és a tűzoltók, és mindenekelőtt a rendőrség elitalakulatának professzionalizmusát és gyors fellépését.

"Két túsz, az egyikük benzinnel leöntve, kiszabadult" – közölte a prefektúra.

A túszejtő délután fél négy órakor pizzafutárként érkezett a Párizs X. kerületében található Petites-Ecuries utca 45-ös számú házához. Egy férfit arcon ütött, mielőtt annak sikerült elmenekülnie. A támadó bement az épület földszintjén található egyik irodába, és két túszt ejtett. Állítólag egy menekülő terhes nőt is megütött.

"Az első vizsgálatok szerint egy gyenge idegzetű emberről van szó, akinek az indítékai zavarosak" – közölte a rendőrség.

A rendőrségnek sikerült kapcsolatot kialakítani a túszejtővel, a férfi azt állította, hogy robbanószerkezet van nála és hogy az iráni nagykövettel szeretne beszélni.

A túszejtő beszélt a 2012-es toulouse-i iszlamista támadásokról, a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletekről, és több, a közelmúltban Franciaországban történt és nagy médiavisszhangot kapott köztörvényes gyilkosságról is. Személyazonosságról semmit nem közöltek és azt sem erősítették meg, hogy volt-e nála fegyver.

A BFM tévé szerint a túszejtő 27 éves, marokkói állampolgárságú, büntetlen előéletű, nem szerepel a titkosszolgálatok nyilvántartásában, nem voltak terrorizmusra utaló követelései és azt kérte a rendőrségi tárgyalótól, hogy Chrisnek szólítsa.

A túszejtés Párizs sűrűn lakott, belvárosi negyedében történt, nem messze a 2015. november 13-i párizsi iszlamista merényletsorozat helyszíneitől, ahol számos bár és üzlet működik. A környéket délután teljesen lezárta a rendőrség, a biztonsági kordon feloldása a rendőrségi akció után megkezdődött.