Elérte Texas partjait a Harvey hurrikán

Fotó: AFP / JEWEL SAMAD

-

Áradásoktól tartanak, a víz nagyobb gondot okoz, mint a szél.


Lecsapott Texas középső részére a Harvey hurrikán helyi idő szerint péntek délután. Katasztrofális áradásoktól tartanak, a vihar erősebb része pedig szombat hajnalban érheti el a partokat - írja a CNN.
A Harvey-t jelenleg 2-es fokozatúra becsülik egy ötfokozatú skálán, de hajnalra elérheti a 3-ast is. Tizenkét éve nem érte el 3-as erősségű hurrikán a texasi partokat. Ez a skála a szél erőssége szerint sorolja be a hurrikánokat, a pusztítás mértéke ennél jóval nagyobb lehet.
Donald Trump Twitter-oldalán osztotta meg, hogy tárgyalt Texas és a szomszédos Louisiana állam kormányzójával. Ez lesz az első természeti katasztrófa az Egyesült Államokban Trump januári beiktatása óta.Nem egynapos esemény

Houston polgármestere, Sylvester Turner figyelmeztette a város lakóit:


Ne úgy számoljanak, hogy a Harvey hurrikán egy nap alatt megszűnik. A katasztrófa legalább négy-öt napig fog tartani, akár keddig is!

- mondta Turner. Arra is figyelmeztetett, hogy a közösségi médiában álhírek is terjedhetnek a hurrikánról, ezért inkább Houston hivatalos Twitter-oldalán kövessék az időjárás-jelentést.

A CNN előzetesen 40 milliárd dollárra becsüli a Harvey hurrikán okozta kárt, és úgy gondolják, hogy akár benzinár-emelkedést is okozhat. Sok olajfinomító található pont abban a övezetben, ahol a hurrikán partot ér pénteken késő délután, ráadásul a kikötőket is le kell zárni, tehát az exporttevékenység is leáll.
Texas déli része az áradásoknak köszönhetően hetekre vagy hónapokra lakhatatlanná válhat, hiszen a hurrikánt extrém eső követi. Utoljára hasonló jóslatot a CNN-nél a Katrina hurrikán pusztítása előtt lehetett olvasni. A Katrina 2005-ben hasonlóan augusztus végén érte el a Mexikói-öböl partjain fekvő városokat, akkor 1800 ember halt meg.
1,5 millió ember él azokban a part menti városokban, ahol hurrikán miatt adtak ki figyelmeztetést.


További 16 millió ember él olyan helyen,

ahol a hurrikán fokozatát megközelítő trópusi vihar miatt figyelmeztettek a katasztrófavédők.
A part menti Corpus Christi nevű város polgármestere, Joe McComb is aggódik.


A vízzel lesz a gond. Még soha nem tapasztaltunk ilyet

- utalt arra, hogy bár a szélerősség jóval erősebb volt a Katrina esetében, a Harvey jóval több esőt hoz magával. Louisiana állam legnagyobb városában, New Orleans-ban is aggódnak az áradások miatt. Arra készülnek, hogy az egyébként is túlterhelt vízelvezető rendszer akkor sem fogja bírni a terhelést, ha a hurrikán erősebb része Texas felett vonul át, New Orleans-ban pedig kevesebb eső esik.
Az iskolák már pénteken bezártak, és hétfőn sem lesz tanítás. Eddig 101 repülőjáratot kellett törölni, de a jövő hét elejéig várhatóan bezárják a part menti reptereket.


Houstonban már felkészültek

Az USA negyedik legnagyobb városát rendszeresen érik nagyobb viharok. 2001 júniusában egy trópusi vihart követő áradás 5 milliárd dolláros kárt okozott a houstoniaknak. Ez a vihar annyiban hasonlít a Harvey-ra, hogy itt sem a szél okozta a legnagyobb kárt - hiszen nem is számított hurrikánnak -, hanem a kiadós esőzés.
A Katrina hurrikán pusztítását követően néhány héttel Texas felé tartott a Rita hurrikán. Bár a nagyvárost elkerülte a vihar középpontja, a Katrina után jobbnak látták az emberek, ha elhagyják otthonaikat. A pánik Houston legnagyobb közlekedési káoszához vezetett, 100 ember halt meg csak aközben, hogy menekülni próbált a városból.
Egy houstoni bár tulajdonosa külön koktélt is készített a Harvey hurrikán tiszteletére. Bár a hely bezárt a vihar közeledtével, a receptet megosztotta a Facebookon: