Eladták a Népszabadság kiadóját – új tulajdonosnál a Mediaworks

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

A GVH is jóváhagyta, hogy az Opimus Press megvegye a részvényeket.


A budapesti tőzsde honlapján megjelent információ szerint az Opimus Group Nyrt. cége, az Opimus Press Zrt. megszerezte a Mediaworks Hungary részvényeinek 100 százalékát.

A részvények átruházásához a Gazdasági Versenyhivatal 2016. október 25-én hozzájárult, az Opimus Press a jóváhagyás időpontjától gyakorolhatja részvényesi jogait.

Az Opimus Nyrt.-nek három nagy tulajdonosa ismert: a Cariati Holding, illetve a TAC Investment, nigériai, illetve kajmán-szigeteki offshore cégek és a Status Capital befektetési Zrt. – írja a Világgazdaság.


Nem zárta ki

Az Opimus a pénzügyi csalás miatt bedőlt Buda-Cash nevű brókercég birtokosainak egykori ernyőcége – írta a 444. A tulajdonosok az Opimus égisze alá terelték termelő cégeiket. Decembertől kezdődően új tulajdonosok érkeztek a vállalathoz, menedzserként pedig megjelent Csík Zoltán, egykori rendőrségi nyomozó, akinek feltűnése nem egyszer jelezte előre Mészáros Lőrinc tulajdonszerzését.

Mészáros a Hír TV-nek azt mondta: a Népszabadság felfüggesztését a rendszerváltás lezárásának tekinti, arra pedig, hogy bevásárolná-e magát a Mediaworksbe, azt mondta, semmit nem zár ki, néhány éve még azt sem gondolta volna, hogy szállodákat vesz.


A Népszabadsággal kezdik

„A Népszabadság napilap kiadásának felfüggesztését követően az Opimus Press Zrt. – áttekintve a társaság vagyoni és piaci helyzetét – ajánlatot tett a Mediaworks Hungary Zrt. részvényeinek megszerzésére, mivel úgy ítélte meg, hogy a befektetés már most is meglévő jelentős értéke tovább növelhető” – áll a cég közleményében. A Mediaworks tulajdonosa az ajánlatot október 17-én fogadta el.

A cég pénzügyi befektetőként „kizárólag a Mediaworks Hungary Zrt. által kiadott sajtótermékek gazdaságos fenntartására törekszik, azok tartalmát – folytatva a korábbi tulajdonosok hozzáállását – semmilyen módon nem kívánja befolyásolni, különösen a véleménynyilvánítás, a szólás-, és a sajtó szabadságára tekintettel” – olvasható a cég honlapján publikált közleményben.

Az Opimus Press „elsőként és kiemelten foglalkozik a Népszabadság napilap újraindításának lehetőségével, és e tárgyban a döntést mielőbb meghozza”. A közleményben azt ígérik, hogy „a döntésről az érdekelteket és a nyilvánosságot megfelelő időben” tájékoztatják.