Egyre többe kerül a minisztériumok Várba költöztetése

Fotó: MTI/MTVA / Jászai Csaba

-

A táncszínház ideiglenes elhelyezése 150 millióba, az NGM költöztetése – hiszen a kiszemelt épület foglalt – már az első körben is a tízszeresébe kerül.


Több a minisztériumok Várba költöztetését érintő kormányhatározat is megjelent a csütörtöki Magyar Közlönyben. Soron kívül, egyszeri 150 millió forintos támogatást kap például a Nemzeti Táncszínház az „ideiglenes játszóhelyi működés többletkiadásaihoz”. A társulatnak azért kellett kiköltöznie a Budai Várban található Karmelita kolostorból, hogy oda beköltözhessen a miniszterelnök hivatala. A csütörtöki Magyar Közlönyből egyebek mellett az is kiderült, hogy egymilliárd forintot szánnak műtárgyakra, amelyek ezt a hivatalt díszítik majd.

Nagy és drága költözködés kezdődik annak érdekében is, hogy a Várban, a Szentháromság téren kaphasson helyet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A Szentháromság tér 6. szám alatt álló épületegyüttesben jelenleg a Magyarság Háza és a Bethlen Gábor Alap székel. A friss kormányhatározat szerint ezeknek az intézményeknek a Táncsics utca 1. és 9. számba (utóbbi az úgynevezett Táncsics-börtön, vagy József-kaszárnya) és a XI. kerületi Daróczi út 3. szám alá, a Honvédség egyenruha-ellátó központjába kell költözniük.

Ezeket az épületeket fel is kell újítani, illetve át kell alakítani, aminek költségeire első körben – tervezésre és előkészítésre – 1,5 milliárd forintot különített el a kormány. Ebből félmilliárdot február 29-ig, a maradék egymilliárdot április 30-ig kell biztosítani.