Egyre több a kiskorúak által elkövetett nemi erőszak

-

Az elkövetők túl fiatalok ahhoz, hogy büntethetőek legyenek. A trend világszerte látszik, Budapesten az utóbbi két hónapban minden hétre jutott hasonló ügy.


Az Index cikkében az áll, Magyarországon 2015 első hét hónapjában majdnem annyi szexuális jellegű bűncselekményt írtak 14 év alatti gyerekek számlájára, mint 2014-ben egész évben. A statisztikák értelmezését nehezíti, hogy a szexuális erőszak és szexuális kényszerítés kategóriáit az új, 2013-ban életbe lépett Btk. rögzíti.


Ugyanakkor egyértelműen látszik, hogy egyre több kiskorú elkövetőjük van a szexuális bűncselekményeknek, az sem ritka, hogy alsó tagozatos gyerekek követnek el hasonló bűncselekményt. A rendőrség ilyen esetekben értesíti a történtekről a gyámhatóságot, és pszichológushoz irányítja a gyerekeket.

Nagy-Britanniában 2009 és 2012 között 4562 kiskorú követett el szexuális bűncselekményt, lehet tudni 5 éves érintettről is. Az ilyen jellegű ügyek a szakértők szerint azért is szaporodtak meg, mert a gyerekek az interneten ellenőrizetlenül találhatnak olyan pornójeleneteket, amelyeket aztán megpróbálnak megismételni, akár anélkül, hogy tudnák, miről van szó, ez pedig balesetekhez vagy szexuális erőszakhoz is vezethet.