Egyre több a halott a kaliforniai tűzvészben

Fotó: citizenside / CITIZENSIDE/Steve Kennedy

-

Egyes helyeken sikerült megfékezni péntek estére a tűzvészt Kalifornia északi részén, a híres borvidékeken, de a halálos áldozatok száma tovább nőtt, immár 34, amire nem volt példa az állam tűzvészeinek történetében.


A tűzoltók szerint az áldozatok száma tovább nőhet, az eltűntként nyilvántartott emberek száma pedig még mindig több mint 250, noha egy nappal korábban még 600 volt.

Az időjárási körülmények egyelőre nem kedveznek az oltásnak, és nem lehet tudni, hogy az otthonából elköltöztetett 25 ezer ember mikor térhet vissza.

Péntek délután 17 helyen pusztított tűz a korábbi 22 helyett, de a csökkenés annak tudható be, hogy bizonyos tüzek összeértek. A felperzselt terület nagysága összesen majdnem 90 ezer hektár nyolc megyében. A megsemmisült épületek száma 5700.

Szakértők szerint lehetséges, hogy erős széltől leszakadt villanyvezeték okozta a tüzet.

A tüzek füstje a San Francisco-öbölben úgy lerontotta a levegő minőségét, amilyen általában a rossz levegőjéről elhíresült kínai főbárosban, Pekingben tapasztalható. A városrész iskoláit bezárták, és az emberek maszkban mernek csak kilépni az utcára. Számos légi járatot töröltek a város repülőterén.