Egyre nagyobb az Orbán-kormány

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

Megállíthatatlannak látszik az állami vezetők számának növekedése. A harmadik Orbán-kormányban már 106 helyettes államtitkár dolgozik a tíz miniszter és az 55 államtitkár mellett


Orbán Viktor miniszterelnök még 2010-ben, kormánya bemutatásakor azt ígérte, hogy a Fideszre és a KDNP-re, illetve a nemzeti együttműködés rendszerére „sem rangkórság, sem kormányzati dáridó nem lesz jellemző, nem fér bele” – emlékeztet a Magyar Nemzet. Ehhez képest bár miniszterből valóban kevesebb van, mint a szocialista–liberális kormányok idején, alig hét év alatt elszabadult az államtitkárok és helyettes államtitkárok száma, és ez a csoport mára kétszer akkora, mint 2010 előtt volt.

Legutóbb a múlt pénteki Magyar Közlönyben jelent meg, hogy három új helyettes államtitkárt nevezett ki, egyet pedig felmentett a miniszterelnök a Balog Zoltán által vezetett Emberi Erőforrások Minisztériumánál, ahol már eddig is 18-an dolgoztak ilyen pozícióban. Így most a tárcának a miniszter mellett tíz államtitkára és húsz helyettes államtitkára van. Ettől alig valamivel marad el a több mint egy éve állami bürokráciacsökkentést hirdető, Lázár János által vezetett Miniszterelnökség. Ott a kormányzati holnap adatai szerint nyolc államtitkár és 19 helyettes államtitkár dolgozik.

A középmezőnyben kapott helyet a minisztériumok között a fejlesztési, illetve a földművelésügyi tárca, előbbiben 6 államtitkár és 11 helyettes államtitkár van, utóbbinál ez a szám 6 és 10, de a Szijjártó Péter által vezetett Külgazdasági és Külügyminisztériumban is 5 államtitkár és 9 helyettes államtitkár dolgozik. A sereghajtók közé tartozik a belügyi tárca (3, illetve 9), az Igazságügyi Minisztérium (4, illetve 6) és a Rogán Antal miniszter által irányított Miniszterelnöki Kabinetiroda (4, illetve 2). A Honvédelmi Minisztériumnak pedig csak 2 államtitkára és 3 helyettes államtitkára van.

Mivel a kormány tagjainak az alaptörvény szerint csak a miniszterelnök és a miniszterek számítanak, ebben az összehasonlításban az Orbán-kormányok nem állnak rosszul a korábbi kabinetekhez képest. Jelenleg Orbán Viktor kormányfővel és helyettesével, Semjén Zsolttal, illetve a miniszterekkel és államtitkárokkal együtt a kormánynak 67 tagja van. Ehhez képest a Bajnai-kormány 2010-ben a kormányfő mellett 15 miniszterrel, 20 államtitkárral, és 49 szakállamtitkárral (utóbbi tisztséget 2006-ban vezették be, lényegében a helyettes államtitkároknak felelt meg) köszönt le. Vagyis kormánytagból Bajnai Gordon idejében 85 volt. Viszont ha a helyettes államtitkárokat is számítjuk, a mostani 173-as szám ennek már több mint a duplája.

Fokozatosan hízott fel 2010 után a minisztériumi vezetők száma. A második Orbán-kormány a megalakulásakor nyolc csúcsminisztériummal jött létre, 42 államtitkárral és 54 helyettes államtitkárral indítottak. 2012-ban csak a helyettes államtitkárokból már 78, 2014-ben pedig 80 szolgált a minisztériumi vezetésben. Az összesített, helyettes államtitkárokat is tartalmazó adat így – derül ki a Blikk egy korábbi összeállításából – 2015 nyarára 163-ra hízott. Furcsa módon akkor is növekedés volt, amikor a kormány bürokráciacsökkentést, vagyis az állami alkalmazásban állók létszámának jelentős mérséklését hirdette meg. Bár eddig 39 központi hivatalt és minisztériumi háttérintézményt szüntettek meg jogutódlással, maga Lázár János ismerte el, hogy a harmadik Orbán-kormány idején nem csökkent, hanem nőtt a közszférában foglalkoztatottak száma. Úgy fogalmazott tavaly októberben: „Egyre többen vagyunk, ami nem biztos, hogy jó.” Mostanra a helyzet tovább romlott, hiszen a helyettes államtitkárokat is tartalmazó összesített lista 173-nál jár.

Helyettes államtitkárok serege mellett magas a különféle biztosként vagy megbízottként foglalkoztatottak aránya is. A kormány.hu oldal adatai szerint miniszteri biztosból jelenleg 65 van, a legtöbb, 28 a Miniszterelnökségen, de például a Balog Zoltán által vezetett humántárcánál is 13 ilyen pozíciót tartanak fenn. A kormányfő mellett 5 miniszterelnöki biztos dolgozik, továbbá jelenleg 14 miniszterelnöki megbízott és 15 kormánybiztos is tevékenykedik az Orbán-kormányban.

Mivel a kormányzati vízfej egyre duzzad, emelkednek az erre fordított kiadások is. Alig egy éve például a felső vezetők fizetése (a rekordszámú miniszteri biztossal együtt) sajtóbeszámolók szerint éves szinten 2,4 milliárd forint körül járt. Pontos összeget nehéz megállapítani. Ami biztos, hogy a miniszterelnök havi bruttó illetménye 1 507 400 forint, és tavaly ehhez jött 200 ezer forint kafetéria (továbbá az országgyűlési képviselői tiszteletdíj, ami 224 363 forint). A miniszteri illetmény 1 101 900 forint, ehhez szintén jönnek béren kívüli juttatások és autóhasználat, ahogy az államtitkárok esetében is, ahol a havi illetmény 997 200 forint. Nehezebb az összesítés a helyettes államtitkároknál, mert ez a kör az illetményalapon felül jogosult lehet illetménykiegészítésre, vezetői illetménypótlékra, kaphat célprémiumot, illetve a miniszter az illetményt legfeljebb 30 százalékkal emelheti. A helyettes államtitkárok nagyjából 700–900 ezer forint között kereshetnek havonta, amihez járhat egyéb juttatás, például napidíj, hivatali lakás, személyes autóhasználat, de akár ruhapénz is.