Horvátország feladta

Fotó: AFP / ELVIS BARUKCIC

-

Fokozódnak az indulatok Horvátországban, ahova több mint 8000 menekült érkezett egy nap leforgása alatt. A belügyminiszter szerint az ország nem képes több ember befogadására. A befogadóállomások megteltek, Tovarniknál pedig a menekültek összecsaptak a rendőrökkel.


Egyre feszültebb a helyzet Horvátországban, ahova mintegy 6500 menekült érkezett egy nap leforgása alatt: az Eszék melletti csepényi (Cepin) befogadóállomás megtelt, a hatóságok most a pélmonostori (Beli Manastir) laktanyát próbálják alkalmassá tenni fogadásukra.


A tovarniki határátkelőnél is fokozódnak az indulatok. 500 menekült megunta, hogy tovább várjon a vonatra a vasútállomáson, és gyalog indultak el Zágráb felé a síneken. Őket a rendőrség feltartóztatta, ám összetűzések alakultak ki. Úgy tudni, többen összeestek a dulakodásban, ám sokan a hőségtől lettek rosszul.


Ranko Ostojic belügyminiszter bejelentette, hogy Horvátország nem képes több migránst fogadni, erről pedig a Egyesült Nemzetek Szervezetének Menekültügyi Főbiztosságát (UNHCR) és az Európai Uniót is értesítette.

Nem vagyunk olyan ország, amely az adott pillanatban nem képes szolidaritást vállalni, de most arra kérjük a nemzetközi szervezeteket, hogy állítsák meg a migránsáradatot azokban az országokban, amelyek ezeket a törvényeket nem tartják be - mondta. Ranko Ostojic elvárja Görögországtól, Szerbiától és Macedóniától, hogy Horvátországhoz hasonlóan tartsák be az uniós rendeleteket.A menekültek a Batina nevű határvárosnál is áttörtek a rendőrsorfalon A Sky News felvételén látszik ahogy több százan vonulnak át Szerbiából Horvátországba.Találtak egy kiskaput

Egy csoportnyi menekült Magyarországra érkezett Horvátország felől. A Bama.hu úgy tudja, hogy a határig a horvát hatóságok kísérték őket, és még körülbelül kétezren lehetnek, akik készülnek átjönni Magyarországra. Ezzel kapcsolatban Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, az operatív törzs tud róluk, és már megtették a megfelelő intézkedéseket.


A németeknél is van gond

Németországban is egyre inkább túlterheltek a menekültekkel foglalkozó szervezetek és az infrastruktúra. A migránsoknak olykor napokat kell várniuk, hogy egy vonat továbbszállítsa őket egy másik városba vagy menekülttáborba. Berlinben egy menekült azzal fenyegetőzött, hogy leugrik egy regisztrációs épület tetejéről. A videó leírása szerint az iraki férfi 21 napja vár arra, hogy regisztrálják, ezért készült az ugrásra.