Egyre feszültebb a helyzet a görög–macedón határon

-

Fiatalok egy csoportja kővel dobálta meg a rendőröket. Azt követelik, hogy nyissák meg a határt, de Macedónia nem enged, csak érvényes papírokkal lehet belépni.


Újabb összetűzés történt kedden a görög–macedón határon az egyre türelmetlenebbé váló illegális bevándorlók és menedékkérők, valamint a görög rendőrség között Macedónia határán, ahonnan az előbbiek nem akarnak a kiépített menedékhelyekre vonulni – közölték a hatóságok. Mintegy háromszáz, főleg fiatal migráns Idomeni határállomásnál kövekkel dobálta meg a rendőröket, akik hátrább húzódtak, és nem vettek őrizetbe senkit.

A tiltakozók nyolc napja akadályozzák a vasúti közlekedést az átkelőnél, és azt követelik, hogy nyissák meg előttük a határt. Macedónia közölte, hogy legalább az év végéig nem enged át egyetlen migránst sem a szükséges dokumentumok nélkül. A hevenyészett táborban mintegy 12 ezer ember várakozik nyomorúságos körülmények között, annak ellenére, hogy a görög katonaság menedékhelyeket épített számukra a közelben. Athén azt szeretné, ha a migránsok beköltöznének a táborba, ahol ellátást kaphatnának, és regisztrálhatnák őket.