Egyre durvábban fogalmaznak a magyar és a horvát vezetők

-

Szemenszedett hazugság, hogy Horvátország magyar kormányzati jóváhagyásával szállította vonattal migránsok tömegét egyenesen magyar területre, ráadásul horvát rendőri kísérettel. Ezt a hazugságot azóta a horvát miniszterelnök is elismerte, mondta a külügyminiszter szombaton.


Szijjártó Péter a dunakeszi városháza előtt tartott sajtótájékoztatót, ahol."arcátlan magatartásnak", a magyarországi szuverenitás súlyos megsértésének nevezte a történteket. Közlése szerint Horvátország ezzel "felmondta" az együttműködést, nemcsak Magyarországgal, hanem egész Európával.

"Nem volt megállapodás a magyarokkal. Rákényszerítettük őket, hogy fogadják a menekülteket, úgy, hogy odaküldtük az embereket, és továbbra is ezt fogjuk tenni", ezt pedig a horvát miniszterelnök, Zoran Milanovic mondta az általa délelőtt tartott sajtótájékoztatón.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint Horvátország nemcsak Magyarországot, hanem az Európai Uniót is cserbenhagyta, és feladott minden, rá nézve is érvényes jogi kötelezettséget.